Monika Földešiová Šport Iné športy

Organizátorka NR∙Beach turnajov Petra Veľká Hadžová: Beachvolejbal som kedysi neznášala!

Keď človek chce, dokáže všetko. Aj prinavrátiť beachvolejbalové turnaje pod nitriansky hrad. Rodáčke z Nitry sa to aj vďaka jej "spolupáchateľom" podarilo. Viac sa dozviete v rozhovore...

Ilustračný obrázok k článku Organizátorka NR∙Beach turnajov Petra Veľká Hadžová: Beachvolejbal som kedysi neznášala!
Zdroj: volejbal Nitra

Vyspovedali sme Petru Veľkú Hadžovú, ktorá pod hlavičkou klubu VKP Bystrina organizuje beachvolejbalové turnaje NR∙Beach. Nenechajte si ujsť zaujímavé čítanie…

Za akých okolností vznikla myšlienka NR∙Beach, komu a prečo?

Nová nájomná zmluva medzi VKP Bystrina a Mestom Nitra nám dala priestor vytvoriť sériu turnajov na nitrianskych kurtoch. S nápadom pokračovať v načatej ceste beachvolejbalových turnajov prišla stará partia, ktorá myšlienku spracovala. Minulý rok prišiel tento nápad a začalo sa s organizáciou veľmi neskoro. Tento rok sme preto začali na tom pracovať tak, aby sme už v máji spustili prvý turnaj. A podarilo sa…

Beachové turnaje v Nitre nie sú novinkou, avšak bývali rozdelené na A a B skupinu. Teda „amatérov“ a „profesionálov“. Aký bol dôvod spraviť z nich OPEN sériu, kedy je turnaj otvorený pre všetkých?

Áno, svojho času boli 2, niekedy dokonca aj 3 hráčske kategórie (A, B a C – začiatočníci, pozn. redakcie). Úmysel tohto modelu bol dobrý, avšak prax nám neskôr ukázala, že body a výpočty často nezodpovedajú realite. Hráči čakali na svoju kategóriu niekedy celé leto, len aby si ju mohli zahrať vo svojom meste. V tomto športe neexistuje jasné pravidlo, kto patrí do A alebo B kategórie. Tento model začal ľudí skôr rozdeľovať, nestretávali sa na rovnakých turnajoch, prestali teda aj spolu trénovať a prehlbovali sa rozdiely medzi nimi. Naším cieľom od začiatku bolo, aby si zahral každý bez rozdielov a kategorizovania. Chceme ľudí spájať, nie ich rozdeľovať.

V žiadnom prípade nechcem týmto kritizovať predchádzajúce turnaje, to vôbec nie. Vďaka nim máme v Nitre jedno z najlepších beachvolejbalových zázemí a vytvorila sa tu silná komunita beachvolejbalistov, ktorí sú schopní konkurovať zvyšku Slovenska. Žiaľ, vzostup týchto turnajov znamenal v tomto prípade aj pád. Mrzí ma to, lebo chalani mali super koncept a robili to naozaj profesionálne.

No dobre, lenže ak sú teda všetci v jednej OPEN kategórii, môžu si byť jednotlivé tímy konkurencie schopné?

Pre menej skúsených hráčov je to výzva, kedy sa niečo naučia a posúvajú sa ďalej vďaka súbojom s lepšími hráčmi. Ja osobne poznám veľa ľudí, ktorých motivujú práve takéto súboje. Dokonca máme aj trénerov v Nitre, ktorých si môžu hráči zaplatiť, stačí len chcieť. A keby aj napokon prišlo k prehrám, treba si uvedomiť, prečo NR∙Beach organizujeme. Pre zábavu.

Zdroj: volejbal Nitra

Prihlasovať sa na jednotlivé turnaje NR∙Beach môžete cez REGISTRÁCIU na stránke volejbalnitra.sk

Takže ak tomu správne rozumiem, prihlásiť sa môžu aj rekreační nadšenci volejbalu?

Budeme sa veľmi tešiť, pretože turnaje sú určené širšej verejnosti a chceme tento šport šíriť medzi ľudí. Mám za to, že beachvolejbal môže človek začať hrať v akomkoľvek veku a je veľká šanca, že po dobrých tréningoch či turnajoch sa to naozaj naučí. Niekoľko takých dobrých hráčov mám vo svojom okolí a veľa z nich hráva aj NR∙BEACH.

Spomínala si tréningy. Je teda možné zahrať si aj mimo turnajov alebo aj letnej kúpaliskovej sezóny?

No jasné. Beachové kurty na Kúpalisku na Sihoti sme otvorili už začiatkom mája takže ktokoľvek chce, počas pracovných dní aj víkendu môže trénovať. Stačí zavolať nášmu manažérovi kurtov Peťovi Petríkovi na 0904 058 261 a dohodnúť si termín.

Hrávala si extraligu a teda nám môžeš zo svojho uhla pohľadu porovnať šestkový volejbal v hale s beachvolejbalom…

Počas halových extraligových tréningov, ktoré sú každý deň v týždni, ste neustále v kolektíve, máte pravidelný pohyb, občas aj prísnu drezúru a režim… Keď ale skončíte, potrebujete tento čas vyplniť. A beachvolejbal je adekvátna a najmä rekreačná náhrada. Je to nielen volejbal na piesku, dajú sa v ňom skĺbiť rôzne druhy pohybov a je ideálny na kondičku. Môžete sa v ňom zdokonaľovať aj v neskoršom veku. A viacerí mi určite potvrdia, že je lepší na kĺby a takpovediac zdravotne nezávadnejší ;)
Musím ale čestne priznať, že som ho najprv nemala rada. Hýbať sa v piesku nie je ľahké, je tam aj iná technika úderov, treba viac taktizovať a umiestňovať. Pred tým taktizoval len tréner :) A najväčší rozdiel je, že beach hráme len dve.

Nemala rada? Takže niekedy musel nastať zlom…

Zlom nastal asi po 2 rokoch, po tom, ako som sa zoznámila s mojím terajším manželom. Venoval sa beachvolejbalu dlhšie, mal viac skúseností a práve on mi vštepil tú lásku k nemu. Myslím k beachvolejbalu ;). Veľa ma naučil. Uvedomila som si, že spoluhráči na ihrisku musia byť partnermi podobne ako v živote. Musia si rozumieť ľudsky aj športovo, keďže sa spoliehajú len jeden na druhého alebo jedna na druhú.

Zdroj: volejbal Nitra

Na otváracom 1. turnaji NR Beach boli aj super súťaže pre deti, autogramiáda majstrov, bubnová show… Sú na pláne podobné aktivity aj na ďalších pokračovaniach?

Samozrejme, sme veľmi kreatívny tím. Snažíme sa každý turnaj niečím ozvláštniť a spraviť nezabudnuteľným pre účastníkov. Takými sú štandardne naše afterpárty, ktoré máme v Music a Cafe so zaujímavými hudobníkmi. Vždy chceme hráčov aj dobre nakŕmiť a zorganizovať im zaujímavé súťaže. Všetci budú vždy vopred informovaní pred jednotlivými turnajmi. Stačí sledovať našu stránku na Facebooku NR∙Beach

V čom by si chcela, aby bol tento ročník lepší oproti minulému „nultému“ ročníku?

Chcela by som naspäť prinavrátiť starú partiu a aby sme mali prílev aj nových hráčov, vrátane skúsenejších, ale aj začiatočníkov, a aby tak vznikali nové priateľstvá. Poslaním športu je spájať, my sa teda snažíme spájať našich hráčov už od chvíle, ako k nám prídu, keď hneď po registrácii dostanú welcome drink a počas celého turnaja sa zoznamujeme, pripomíname mená a dvojičky, pozývame na spoločné akcie.

Limit na 1 turnaj je 32 dvojíc. Čo ak sa tvoje očakávania naplnia a kapacity vám stačiť nebudú?

Dá sa to ošetriť tak, že turnaj bude dvojdňový, alebo že ho rozdelíme aj na viacero stanovíšť.

Ty sama si veľmi akčná osoba, pracuješ v marketingu, organizuješ eventy. Ako to všetko stíhaš? Pripraviť sériu turnajov predsa nie je žiadna brnkačka…

To je presne to, čo som sa snažila načrtnúť už predtým. Za NR∙BEACH stojí skupina nadšencov a šikovných ľudí, každý má svoju úlohu, akurát, že tá moja je viditeľná. Mohlo by sa zdať, že všetko je na mojich pleciach, ale opak je pravdou. Máme perfektne pripravené kurty, podporu pre hráčov, systém, partnerstvá, PR, ceny či jedlo. Ale najdôležitejšie je, že máme super atmošku a veľmi nás to baví a toto chceme preniesť aj na hráčov. Nielen, aby si dobre zahrali, ale aby mali aj zážitok.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM