Rastislav Búgel Rôzne

Opätovné zasoľovanie hradného mosta? Klub priateľov starej Nitry poukazuje na nekvalitnú rekonštrukciu

Onedlho uplynú dva roky od začiatku rekonštrukcie hradného mosta. Dôvodom rekonštrukcie vraj boli dlhotrvajúce statické problémy. Klub priateľov starej Nitry poukazuje na nekvalitnú rekonštrukciu.

Ilustračný obrázok k článku Opätovné zasoľovanie hradného mosta? Klub priateľov starej Nitry poukazuje na nekvalitnú rekonštrukciu
Zdroj: Dnes24.sk

Približne pred dvoma rokmi prebehla rozsiahla rekonštrukcia hradného mosta. Ten napokon nebol iba zrekonštruovaný, ale najprv ho stavebná firma zbúrala a následne vystavala nanovo. Výstavba prístupového mosta do hradných priestorov sa datuje do obdobia rokov 1750 až 1780. Pôvodný most bol vybudovaný v týchto rokoch a nahradil starý padací most.

Statické problémy a nadmerné zasoľovanie

Dôvodom rozsiahlej rekonštrukcie v roku 2011 mali byť dlhotrvajúce statické problémy. Už v tomto roku však postup prác u Nitranov vyvolal vlnu nevôle. Ručná sanácia neprebehla. Stavebná firma nasadila ťažké mechanizmy. „Klenby boli takmer o 800 percent viac presolené, ako povoľuje norma,“ povedal v roku 2011 hovorca biskupského úradu Miroslav Lyko. A práve zasoľovanie sa javí ako hlavný problém aj takmer dva roky po kompletnej rekonštrukcii.

Opätovné problémy

Rekonštrukcia mosta stála dovedna 400-tisíc eur. Polovicu z tejto sumy poskytlo mesto Nitra. Dôvodom zbúrania pôvodného mostu a jeho následného vystavania bolo podľa statika nadmerné zasoľovanie. Členovia Klubu priateľov starej Nitry však na tento problém poukazujú znova. Podľa nich nie je kvalita rekonštrukčných prác dostatočná a nadmerné zasoľovanie sa zas objavilo. „Sú počiny, ktoré sa už nedajú vrátiť a napraviť. Toto je jeden z nich. KpsN bojoval za záchranu hradného mosta, no jeho hlas nikto neakceptoval. Toto je výsledok,“ pridáva rozhorčenú reakciu na sociálnu sieť jedna z členiek klubu.

Téme sa budeme viac venovať v ďalšom článku.

Pozrite si fotografie z rekonštrukcie a terajšieho stavu mosta.

Foto: Nitra24.sk/ KpSN

Hradný most
1
Galéria
Hradný most
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM