Rôzne

Veľkú časť života prežil v Zlatých Moravciach: Múzeum si pripomína Janka Kráľa

Ponitrianske múzeum sprístupnilo vo svojej pobočke v Zlatých Moravciach expozíciu venovanú slávnemu štúrovskému básnikovi. Expozícia s názvom Spomienka na Janka Kráľa bude v múzeu sprístupnená do 28. mája.

Ilustračný obrázok k článku Veľkú časť života prežil v Zlatých Moravciach: Múzeum si pripomína Janka Kráľa
Zdroj: Ponitrianske múzeum

Ako informovalo Ponitrianske múzeum, výstava je inštalovaná v malej výstavnej miestnosti Múzea v Zlatých Moravciach a prednostne je určená školským kolektívom ako doplnok k vyučovaniu slovenského jazyka a literatúry.

Perla literárnej tvorby

„Janko Kráľ je považovaný za perlu slovenskej literárnej tvorby a jeho poézia patrí medzi najvýraznejšie prejavy slovenského romantizmu. Ako jeden z prvých písal od roku 1843 básne v Štúrovej slovenčine,“ uviedli organizátori.

Prečítajte si tiež

Pôsobenie v Zlatých Moravciach

Najväčšiu časť svojho života prežil Janko kráľ práve v Zlatých Moravciach. Pôsobil tu ako úradník a advokát. Postupne býval na troch miestach.

„Najskôr na Župnej ulici, potom na Keglevichovej, v súčasnosti na Robotníckej ulici a napokon i najdlhšie Pod sýpkami na Ulici zeleného stromu, ktorá dnes nesie meno ulica Janka Kráľa. Tam aj v máji 1876 zomrel,“ doplnili organizátori spomienkovej výstavy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

V Múzeu v Zlatých Moravciach je sprístupnená výstava Spomienka na Janka Kráľa v termíne od 24. apríla 2022 do 28. mája...

Posted by Ponitrianske múzeum v Nitre on Friday, April 22, 2022
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM