Správy

Podarí sa opraviť strechu vzácneho kostola? Cirkev vyhlásila verejnú zbierku

Neďaleko Zlatých Moraviec chcú opraviť strechu historickej stavby. V Kostoľanoch pod Tribečom stojí jedna z najstarších zachovaných predrománskych pamiatok na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Podarí sa opraviť strechu vzácneho kostola? Cirkev vyhlásila verejnú zbierku
Zdroj: Dnes24.sk

Rímskokatolícka cirkev Ladice vyhlásila zbierku na opravu Kostola svätého Juraja v Kostoľanoch pod Tribečom v okrese Zlaté Moravce. Financie zo zbierky chce použiť na nevyhnutnú výmenu strešnej krytiny na kostole, ktorá by sa mala zrealizovať v mesiacoch apríl a máj.

„Naším úmyslom je obnoviť a zachovať tento vzácny kostol, jeho krásu a duchovné bohatstvo do ďalších rokov a pre ďalšie generácie, aby aj naďalej zostal vzácnou a krásnou dominantou našej obce,“ uviedla cirkev.

Jeden z najstarších

Kostol svätého Juraja patrí k najstarším zachovaným predrománskym pamiatkam na Slovensku. Stavebne mal dve vývojové fázy. Pôvodné jadro, presbytérium a k nemu priliehajúca loď s rovným stropom boli postavené v prvej polovici 11. storočia. Podľa posledných archeologických výskumov je však kostol starší, ako sa pôvodne odhadovalo. Archeológovia našli pod zachovaným kamenným kostolom fragmenty staršieho dreveného kostola s kolovou nosnou konštrukciou.

Predpokladajú, že na mieste súčasného kostola stál starší drevený kostol, ktorý bol neskôr obmurovaný. Podľa odhadov sa výstavba kostola mohla začať už počas existencie Veľkej Moravy. V 13. storočí bol kostol rozšírený o murovanú panskú emporu, v 20. storočí pribudla ďalšia prístavba.

Prečítajte si tiež

Národná kultúrna pamiatka

Neobyčajne cenné sú fragmenty románskych a gotických nástenných malieb v interiéri najstaršej časti kostola, odkryté a reštaurované v roku 1965. Fresky na stenách kostola sú najstaršími pamiatkami svojho druhu na Slovensku.

Medzi rokmi 2009 až 2017 bol Oblastným reštaurátorským ateliérom Levoča priebežne realizovaný podrobný reštaurátorský výskum a reštaurovanie interiéru kostola. Výskum potvrdil, že dochované časti maľby boli vytvorené v prvej stavebnej fáze kostola, datovanej a archeologicky doloženej na začiatok alebo pred polovicu 11. storočia.

Kostol svätého Juraja je zaradený do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. V júni 2009 bola slávnostne odhalená tabuľa, ktorou sa táto architektonická pamiatka stala trvalou súčasťou európskeho kultúrneho dedičstva.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM