Kultúra

Novinka v múzeu: Uvidíme bankovky platné v ČSR a SR v rokoch 1918 až 1948

Výber z bankoviek predstaví výstava Bankovky na území ČSR a SR v období 1918 – 1948, ktorá bude prístupná v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v múzeu: Uvidíme bankovky platné v ČSR a SR v rokoch 1918 až 1948
Zdroj: TASR

Pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky Mestské múzeum v Zlatých Moravciach ponúka vo svojich priestoroch od 5.9. – 30.10.2018 nah­liadnutie do obdobia „nedávno“ používaných platidiel.

„Na výstave Bankovky na území ČSR a SR v rokoch 1918–1948 predstaví zo svojich zbierok výber z rakúsko-uhorských, československých, slovenských, sovietskych okupačných bankoviek, ale i zvláštne židovské platidlá z tohto obdobia. Prostredníctvom ich názornej ukážky môžu pedagógovia základných a stredných škôl doplniť i upevniť vedomosti svojich žiakov získané v školských laviciach. Žiaci budú mať zároveň možnosť vidieť i porovnať bankovky so súčasne používanými a sledovať tak rôzne odlišnosti, ktoré sa menili vplyvom vývoja,“ hovorí Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianske­ho múzea.

Bankovky sprevádzajú človeka počas dlhej histórie jeho vývoja. Hoci sa menila ich podoba a funkcia, pretrvali až dodnes. Na Slovensku sa za zakladateľov peňažného systému a mincovníctva považujú Kelti, ktorí začali raziť ako prví zlaté a strieborné mince. Papierové peniaze boli na našom území zavedené až v 18. storočí v súvislosti s rozvojom obchodu a priemyslu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM