Kultúra

Bábiky, ktoré obdivovali i v Bruseli: V Moravciach uvidíme unikátnu výstavu

Mestské múzeum v Zlatých Moravciach otvorí svoju novoročnú sezónu špeciálnou výstavou. Pokochať sa budeme môcť bábikami odetými v požitavských krojoch, ktoré boli vystavované i v Bruseli.

Ilustračný obrázok k článku Bábiky, ktoré obdivovali i v Bruseli: V Moravciach uvidíme unikátnu výstavu
Zdroj: Dnes24.sk

Mária Pekárová zo Zlatých Moraviec sa venuje šitiu ľudových krojov na bábiky vyše 20 rokov. Svoje bábiky vystavovala nielen v širokom okolí Zlatých Moraviec, ale aj v Bruseli. Jej diela tak zdobia domácnosti nielen na Slovensku, ale i v Rakúsku, Nemecku, či Južnej Amerike. Čoskoro ich uvidíme v plnej paráde aj v našom meste.

Bábiky Márie Pekárovej odeté v miniatúrnych kópiách skutočných sviatočných a svadobných krojov z Horného Požitavia prezentujúce bohatstvo slovenského folklóru budú vystavené od 9.1. – 6.3. 2018 v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach na výstave Požitavské kroje na bábikách.

„Na výstave v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach predstaví približne 40 bábik odetých do sviatočného a svadobného kroja z Horného Požitavia. Originálne miniatúrne kópie skutočných krojov vypracované do detailov prezentujú svojimi charakteristickými znakmi, farebnými odlišnosťami a výzdobou jednotlivé oblasti, z ktorých pochádzajú a bohatstvo slovenského folklóru,“ povedala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianske­ho múzea.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM