Katarína Jankeje Rôzne

November ´89 v Topoľčanoch: Revolúcia na námestí zachytená na VIDEU!

Tisícky ľudí na námestí so spoločným cieľom - ukázať svoju silu v boji za demokraciu a slobodu. Tak to pred 30 rokmi vyzeralo aj na topoľčianskom námestí, kde ľudia vyjadrili nesúhlas s vládou jednej strany. Pozrite si dobové video zábery.

Ilustračný obrázok k článku November ´89 v Topoľčanoch: Revolúcia na námestí zachytená  na VIDEU!
Zdroj: Štátny archív Topoľčany

Slovensko si pripomína 30. výročie Nežnej revolúcie. S tou bol spojený následne aj dvojhodinový generálny štrajk, ktorý sa uskutočnil 27. novembra 1989 v celom Československu a ktorý potvrdil vôľu občanov skoncovať s vládou jednej strany.

Topoľčany sa pripojili k iniciatíve VPN 24. novembra, práve v ten deň sa na Gottwaldom námestí (dnešné námestie M.R. Štefánika) zišli tisícky obyvateľov mesta i okolitých dedín v rámci stretnutia vedenom Občianskou iniciatívou VPN topoľčianskeho okresu.

Z týchto významných momentov vznikli okrem dobových fotografií aj unikátne videozábery. Nájdete na nich známe tváre mesta ako Karola Zaťka, či Júliusa Krajčíka. Práve ten vo svojom vystúpení prečítal otvorený list predsedovi Okresného národného výboru (ONV) Tiborovi Masarykovi. Na balkóne popri nich k davu prehovorila za KKS Helena Rybanská, ale i herci Marek Ťapák a Ľubo Roman.

Foto: Štátny archív

Video: Bohumil Milata/ Štátny archív Topoľčany

Nežná revolúcia v Topoľčanoch
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM