Katarína Jankeje Rôzne

Cvičiť nestačí, základom dokonalej postavy je strava: Čo áno a čo nie podľa chalanov z Freedom Brothers?

Zdravé telo a vypracovaná postava nie je výsledkom len fyzickej driny. Ak ju chcete dosiahnuť, je potrebné upraviť aj stravu. Prečítajte si rozhovor s Freedom Brothers, ktorí o tom, ako sa správne stravovať vedia viac než dosť.

Ilustračný obrázok k článku Cvičiť nestačí, základom dokonalej postavy je strava: Čo áno a čo nie podľa chalanov z Freedom Brothers?
Zdroj: Dnes24.sk

Nedávno sme vám priniesli rozhovor s topoľčianskym profi trénerom Miroslavom Kerteszom, ktorý nám poradil základne tipy v cvičení pre sexi postavu. Fyzická drina však nie je všetko, za dosiahnutím vysnívanej postavy stojí v neposlednom rade aj strava. My sme sa porozprávali s Erikom z Freedom Brothers, ktorý nám prezradil, čo je pre túto známu dvojku zaručená cesta k zdravému a funkčnému telu. Výsledok ich dlhoročného snaženia a makačky si môžete pozrieť v poslednom videu, ktoré natáčali v Tatrách, nájdete ho v našom článku: VIDEO, z ktorého padnete na zadok: Dvojka Topoľčancov skvelo spropagovala krásy Tatier!

Čo si myslíš, že je základom pre správne stravovanie, keď chce mať človek zdravé telo bez chorôb a zároveň vitálny organizmus?

V prvom rade si dovolím povedať, že existuje jedno konštantné pravidlo, no je tak moc radikálne až je problematické ho dodržiavať. Tým pravidlom je striedmosť. Treba si uvedomiť, že žijeme v konzumnej spoločnosti a to spôsobuje, že ľudia trpia prejedaním sa. Naučili sa jesť hneď ako im zaškŕka v bruchu. Ak tak nevykonajú, sú nervózni, majú stres, nevoľnosť či bolesti. Dôležité je uvedomiť si, že toto všetko sú len reakcie tela, ktoré je závisle na jedle. Ľudia nebudú zdraví, vitálni a s optimálnou hmotnosťou tela, pokiaľ budú konzumovať oveľa väčšie množstva jedla, ako je telo schopne zužitkovať.

Dnes je veľmi populárna raw (surová) diéta a keto diéta, založená na vysokom príjme tuku a nízkom príjme sacharidov. Čo na obe hovoríte?

Každá diéta ma svoje klady aj zápory, podstatné je čo je primárnym cieľom a podľa toho vybrať vhodnú diétu. Čo sa týka keto diéty a raw stravovania, môžem povedať, že obe spôsobujú úbytok hmotnosti a rovnako tak duševné zmeny, sú náročne pre ľudí, ktorí vstupujú do nich prvýkrát.

Aké chyby robia ľudia v stravovaní najčastejšie, keď chcú schudnúť a zároveň nabrať svaly?

Priveľmi kombinujú stravu a zameriavajú sa na extrémne príjmy bielkovín a to je akoby ste denne naliali vedro vody do pohára. Naše telo nie je schopne prijať také kvanta bielkovín. Pravda o chudnutí a naberaní svalstva je niekde úplne inde ako sa ľudia dočítajú na portáloch.

Mnoho ľudí okrem stravy zahŕňa do stravovania aj proteíny. Má to svoje opodstatnenie?

Určite hej, je to akoby náhrada stravy, teda bežnej porcie jedla, ibaže koncentrát obsahuje veľké množstvo bielkovín, čo spôsobí v tele nárazový prijem energie.

Užívate aj vy nejaké doplnky stravy či vitamíny ?

Od doby, kedy sme začali cvičiť až do tohto roku sme v podstate žiadne doplnky stravy neužívali a riešili sme všetko prirodzenou stravou, čo je v dnešných podmienkach veľmi neobvyklé. Na športovej scéne nehovoriac. Tento rok sme však už do nášho tréningu zaradili aj klasické proteíny a vitamíny. V istých prípadoch môžu tieto produkty pomáhať, avšak nikdy nenahradia klasickú stravu. To je vec, ktorú je veľmi dôležité pochopiť.

Je nutné vyhľadať nutričného poradcu, ak chce človek začať chudnúť a cvičiť?

Vždy je lepšie sa poradiť s niekým, kto má výsledky a je v tom ako sa hovorí doma. Stretávam sa s množstvom ľudí, ktorí priveľmi veria internetovým článkom a rôznym diskusiám. Doslova nato naletia a snažia sa napodobňovať v strave a v cvičení niekoho kto je začiatočník. Preto im vravím nárazovo schudnúť za dva týždne nie je úspech. Úspechom je udržať si to čo sme nadobudli, či už ide o svaly alebo o pokles hmotnosti.

Sú ľudia, ktorí chcú naopak pribrať, čo poradíš, aké potraviny uprednostňovať ?

Ak je cieľom pribrať v tomto prípade by sme sa sústredili hlavne na ryžu a zemiaky to sú dve potraviny, ktoré v tomto smere pomôžu najviac. Zvýšiť ich príjem a tiež zvýšiť príjem celkovej prijatej energie oproti výdaju. Takmer nikto nechce pribrať tuk a preto je dôležité zaradiť aj fyzickú aktivitu typu silového tréningu pri priberaní.

Môžeš uviesť typický deň u Freedom Brothers v rámci stravovania ?

Uviesť klasický deň je veľmi náročné, nakoľko naše jedálničky sú doslova každý deň iné. Neustále experimentujeme a snažíme sa nájsť niečo ešte vhodnejšie a kvalitnejšie, čo sa týka výsledkov. Krvné testy, testy glukózy v krvi a vnímanie energetického stavu po prijatí rôznych potravín je pre nás samozrejmosť.

Foto: Freedom Brothers

Freedom brothers: kalistenika
1
Galéria
Freedom brothers: kalistenika fotogaleria
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM