Zlatica Gregorová Samospráva

Žiaci v Šali prevetrali svoje vedomosti: Monitor 5 z jazykov aj matematiky

Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania uskutočnil Celoslovenské testovanie žiakov. V základkách sa zapotili aj mladí Šaľania.

Ilustračný obrázok k článku Žiaci v Šali prevetrali svoje vedomosti: Monitor 5 z jazykov aj matematiky
22
Galéria
Zdroj: TASR

Podľa informácií Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) testovanie prebehlo na 1 489 základných školách s takmer 52 800 žiakmi. Vyše 3 250 žiakov bolo zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským a 15 žiakov zo školy s vyučovacím jazykom ukrajinským. Cieľom „monitorovania“ je vyskúšanie znalosti žiakov, ktorí prechádzajú na 2. stupeň ZŠ.

Do testovania sa zapojili aj základky v Šali.

V Šali je 252 piatakov, ktorí sa potrápili s predmetmi ako je matematika, slovenský jazyk a literatúra na ZŠ s VJS a maďarský jazyk a literatúra na ZŠ s VJM. Z každého predmetu bolo 30 otázok a na jeden predmet mali žiaci 60 minút,“ uviedla na sala.sk. Dajana Hanesová z Mestského úradu Šaľa.

Každý z predmetov je špecifický a tak sa aj testovanie zameriavalo na to najdôležitejšie z nich. „Z matematiky sa v súlade s inovovaným ŠVP orientuje na overovanie matematických kompetencií – schopností používať matematické myslenie na riešenie rôznych problémov každodenného života. Súčasťou testu sú úlohy s nesúvislým textom, obsahujúcim obrázky, stĺpcové diagramy a tabuľky,“ informuje NÚCEM.

Jazyky aj počty

Šaľania sa tak popasovali nielen s typickými úlohami, ale aj tými, ktoré overili ich vyššie poznávacie schopnosti. V jazykoch boli žiaci preverení prostredníctvom čítania s porozumením a taktiež aj cez náročnejšie úlohy. Tie, podľa NÚCEM, overovali hĺbku vedomostí a zručností, ako aj schopnosti ich aplikácie v praxi.

V decembri

Žiaci si už vydýchli a teraz už len zostáva čakať na výsledky. O tom, ako sa im darilo, to sa dozvedia tesne pred Vianocami, 20. decembra 2019.

Vo fotogalérii uvidíte zábery z nedávnej Burzy stredných škôl v Šali.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

V Šali bola Burza stredných škôl: Sálu zaplnilo 20 prezentačných stánkov, FOTO
22
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM