Zlatica Gregorová Rôzne

Večou sa tiahne vôňa rýb: Predajcovia kaprov majú raj, FOTO

Čoraz viac sa zamýšľame nad tým, ako bude vyzerať naša slávnostná tabuľa. Štedrá večera vo väčšine šalianskych rodín bude zrejme podobná.

Ilustračný obrázok k článku Večou sa tiahne vôňa rýb: Predajcovia kaprov majú raj, FOTO
13
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Základ tvorí hubová polievka alebo kapustnica a ako druhý chod si doprajeme tradičný zemiakový šalát s vysmážanou rybou. Čo rodina, to však predsa len iný zvyk a tak už dnes nie je núdza ani o rôzne obmeny. Na tanieroch nám pristane možno aj losos, pangasius, sumec alebo treska. Najčastejšie však dávame prednosť kaprovi.

Podľa vône

S kúpou tejto obľúbenej ryby vo Veči nebudete mať problém. Predajcovi ich na mieste pred hypermarketom ponúkajú už nejaký ten rok. Aj teraz ich ľahko zbadáte podľa veľkých drevených kadí a špecifickej vône rýb, ktorá vás k nim bezpečne dovedie. Kapry, ktoré ponúkajú v našom meste, pochádzajú z Česka. Ide o kapra lysého a šupináča, čo rozoznáte podľa ich pomenovaní. Kilogram ryby kúpite za 4,70 eur.

Sto denne

Opýtali sme sa predajcov, ako sa im darí a ako to vyzerá s tohtoročnou ponukou. „S predajom kaprov sme začali 15. decembra 2019. Darí sa nám dobre, ľudia chodia. Najväčší záujem je o veľké kusy rýb, približne do 5–6 kilogramov,“ potvrdili nám predajcovia, ktorí dodali, že Šaľania vždy preferujú veľké ryby. Na začiatku mali v ponuke približne 1200 kusov rýb. Denne podľa slov predajcov ľudia kúpia asi tak stovku kusov, pričom tesne pred Vianocami sa počet predaných kaprov jednoznačne zvyšuje.

Ak si chcete zaobstarať kapra, nie je to žiadna dilema. Jednoducho prídete k predajcom rýb, ukážete si, ktorého kapra chcete kúpiť. Vzápätí vám ho predajcovia (rybári) vylovia pomocou veľkého naberáka. Rybu vám podľa požiadaviek spracujú, alebo si ju môžete vziať domov živú.

Spracovanie kapra po jeho výlove vyzerá takto: „Rybe najprv vyberieme oči, potom žiabre, očistíme ho od šupín a potom ho zbavíme vnútorností,“ potvrdili nám predajcovia kaprov v Šali.

Predaj kaprov potrvá do pondelka 23. decembra 2019, v čase od 9.00 do 20.00 hod.

Vo fotogalérii uvidíte predaj kaprov vo Veči.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

Večou sa tiahne vôňa rýb: Predajcovia kaprov majú raj, FOTO
13
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM