Zlatica Gregorová Kultúra

V Šali rozdali ceny Esej Jána Johanidesa: Zišli sa talenty z celého Slovenska, FOTO

V dome kultúry sa konala slávnostná udalosť. Bábkovú sálu do posledného miesta zaplnili študenti aj ich učitelia z nášho mesta ale aj okolia.

Ilustračný obrázok k článku V Šali rozdali ceny Esej Jána Johanidesa: Zišli sa talenty z celého Slovenska, FOTO
17
Galéria
Zdroj: Mestská knižnica Šaľa

Konalo sa vyhodnotenie 9. ročníka literárnej súťaže Esej Jána Johanidesa. Vyhlásilo ju Literárne informačné centrum v Bratislave, Mesto Šaľa a Mestská knižnica Jána Johanidesa v Šali.

Napísať a poslať

Do súťaže sa mohol zapojiť ktorýkoľvek študent. Hlavnou úlohou bolo vybrať si z troch myšlienok Jána Johanidesa a spracovať na ňu esej. Svoje diela mohli súťažiaci zaslať do 18. marca 2019 a potom už len čakať, ako sa to vyvŕbi. O tom, kto si ceny prevezme rozhodla odborná porota.

81 prác

V utorok 16. apríla 2019 bol ten deň, kedy sa študenti dozvedeli výsledky svojho snaženia. Zuzana Belková privítala hostí a potom už zaznel pieseň v podaní Pavlíny Gálikovej o lietajúcom Cypriánovi. V začiatku slávnostného udeľovania cien sa prítomným prihovoril primátor mesta Šaľa Jozef Belický, ktorý povedal: “Aj po smrti Jána Johanidesa sú jeho myšlienky inšpiráciou pre mladých ľudí. Tvoria sa z nich eseje. Aj v tomto roku bolo vyhodnotených 81 prác a my cítime, že to má zmysel organizovať túto súťaž a sme vďační Literárnemu centru aj Mestskej knižnici, že naša spolupráca trvá. Je to obrovská príležitosť pre študentov a som rád, že ste sa zapojili.“

Ukázať talent

Riaditeľka šalianskej Mestskej knižnice Jána Johanidesa Adriana Gerová prítomných pozdravila a poďakovala študentom, že sa zapojili. Vyzvala ich, aby sa nebáli tvoriť. Pripomenula, že začiatky ich tvorby sú možno ich štartom do budúcnosti. Ako povedala: „mali by ste ukazovať svoj talent a dávať to na papier.“ Študentov pozdravila aj Iveta Verešová z odboru školstva, mládeže, športu a kultúry NSK ako aj riaditeľka Literárneho informačného centra Miroslava Vallová. Zaspievala aj Nela Gerová a Karin Uherová. Veronika Šikulová zaspomínala na prozaika Jána Johanidesa.

Víťazi Esej Jána Johanidesa

  • Prémie za Esej Jána Johanidesa

Natália Gajdicová z Gymnázia Topoľčany

Petra Polnišerová z Katolíckeho gymnázia Š. Moyzesa v Banskej Bystrici

Ján Škvarka z SPŠ strojníckej a elektrotechnickej v Nitre

  • Čestné uznanie za Eseje Jána Johanidesa

Kristián Lazarčík zo SOŠ v Hlohovci

Andrej Purkart z Gymnázia Ľudovíta Jaroslava Šuleka z Komárna

Jessica Vulganová z Gymnázia vo Vrábľoch

  • Ceny Esej Jána Johanidesa

Marek Heldi z Gymnázia Topoľčany

Marek Moravčík zo Strednej zdravotníckej školy v Bratislave

Lucia Poláková z Gymnázia L. Novomeského v Senci

V Šali rozdali ceny z Esej Jána Johanidesa: Zišli sa talenty z celého Slovenska,
17
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová / Zdroj: Mestská knižnica Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM