Správy

V Šali opäť ochutnávali tie NAJLEPŠIE vína: Tešiť sa môže aj verejnosť, FOTO

Kroky najlepších vinárov smerovali do nášho mesta. V Šali sa konal 7. ročník odbornej degustácie.

Ilustračný obrázok k článku V Šali opäť ochutnávali tie NAJLEPŠIE vína: Tešiť sa môže aj verejnosť, FOTO
21
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa

Vína z regiónu zožali na odbornej degustácii veľký úspech. Titul šampióna putoval vinárom z Kráľovej nad Váhom, Tešedíkova či z Nededu.

Skvelí vinári

25-členná porota, ktorá degustoval vína v piatich komisiách, sa počas Víno Terra Wag 2022 zoznámila s 252-timi vzorkami ušľachtilých mokov.

Šaľa organizuje súťaž po siedmykrát a výnimočná je tým, že sa stala nominačnou výstavou Slovenského salónu vín. „Je to určite aj tým, že vzorky sem nosia skvelí vinári, že máme úžasné odborne hodnotiace komisie, Je to aj vaša zásluha. Zásluha úžasného organizačného tímu a aj pána profesora Malíka, pána Janouška, pána Holíka, ktorý nám s výstavou pomáhajú aj odborne,“ povedal primátor Šale Jozef Belický.

Prečítajte si tiež

Aj pre verejnosť

Vinári súťažia o zlatú a striebornú medailu pre to najlepšie, čo sa im podarilo vypestovať. Sú­ťažili v siedmich kategóriách. „Vzorky sú podľa kategórií rozdeľované do jednotlivých komisií. Zlatá medaila sa udeľuje v rozmedzí od 88 do 100 bodov. Striebornú medailu získajú vína s hodnotením medzi 84 – 87,99 bodov. Vína môžu získať aj titul šampióna, ale to len v prípade, ak v danej kategórii je minimálne 20 vzoriek,“ vysvetľuje Martina Čižmáriková, referentka Mestského úradu v Šali, ktorá má organizáciu súťaže na starosti.

Degustátori hodnotili vzhľad, vôňu, chuť a celkový dojem.

„Odborná degustácia je prvá časť súťaže, 8. septembra slávnostne vyhlásime víťazov a na druhý deň, 9. a 10. septembra je verejná degustácia, na ktorú srdečne pozývame širokú verejnosť,“ dodala organizátorka Martina Čižmáriková.

Titul šampióna si odniesli aj malí vinári z nášho regiónu. Dunaj Ondreja Kožucha či rulandské biele Szilvesztera Szekeresa z Tešedíkova a tramín červený z vinárstva Helen sa potešili šampiónskemu titulu. Zo zoznamu šampiónov nechýbalo ani šumivé víno od známej značky Hubert J. E. Sereď.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

OBRAZOM: Víno Terra Wag 2022
21
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM