Zlatica Gregorová Rôzne

V Šali je približne 60 ľudí bez domova: Za strechu nad hlavou skrášľujú mesto

Klienti šalianskeho Krízového centra majú o nocľah postarané. K tomu, aby mohli kde hlavu skloniť, podáva pomocnú ruku vedúci spolu s kolegami.

Ilustračný obrázok k článku V Šali je približne 60 ľudí bez domova: Za strechu nad hlavou skrášľujú mesto
7
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Za to sa však ľudia bez domova musia správať podľa zaužívaných zvyklostí. Podľa vedúceho zariadenia Petra Gomboša je v našom meste aktuálne takmer šesťdesiat ľudí bez domova. Počas roka ich môžete vidieť, ako na oboch brehoch Váhu obývajú rôzne obydlia, pohybujú sa po meste a mnohí aj so zelenými plastovými fľaškami s „čučom“. Svojím správaním a zjavom často ľuďom znepríjemňujú život. Okrem toho žobrú, vysedávajú na stanici, či pred obchodmi. Áno, sú neprispôsobiví. Ale nie všetci!

Útulok aj nocľaháreň

Viacerí z nich sú klientmi Krízového centra Šaľa. Pracovníci zariadenia im venujú často aj svoj mimopracovný čas. „Od roku 2016 je v našom meste zriadené Krízové centrum s kapacitou dvadsať sedem miest, z toho desať pre útulok a sedemnásť pre nocľaháreň. Pre klientov v tomto zariadení platia určité pravidlá, ktoré musia dodržiavať,“ priblížil vedúci objektu pre ľudí bez domova.

Pracovný kolektív to veru nemá ľahké. Veľakrát do centra prídu neprispôsobiví občania. Tím krízového centra práve s nimi dosiahol už určité pokroky. Samozrejme za dodržiavania vopred určených pravidiel.

Ľudskosť

Ako pokračuje Peter Gomboš: „Platí zásada, že aj na ľudí bez domova platí ľudský prístup. Je to veľké množstvo diskusií, pohovorov, dohováraní a potom aj tresty krátkodobé, ba aj vylúčenie zo zariadenia. Veľké pokroky sa očakávať nedajú, ale za tri roky sme späť do života zapojili približne 40% z klientov z produktívne­ho veku.“

Brigádujú

Obyvatelia centra sa väčšinou pravidelne zapájajú do pracovného procesu. Nie všetci povyšujú alkohol nad ostatné, naopak. Sú medzi nimi aj ľudia, ktorým alkohol nevonia, invalidi, no aj tí, ktorým chcú pomôcť opäť sa zaradiť do pracovného procesu. V priebehu roka pomáhajú v meste s tým, čo treba. Brigádnicky natierajú, maľujú či opravujú časti verejných priestorov alebo materských škôlok. Ak im pomôže nejaká spoločnosť napríklad donáškou potravín, nezabúdajú na nich, ale na revanš sa im odmenia. Napríklad aj zbieraním odpadkov v meste, či pri Váhu. Aj vďaka šalianskym bezdomovcom je tak územie mesta krajšie a čistejšie.

Foto: ilustračné

Vo fotogalérii si pozrite decembrové zábery z Babičkinho dvora v Šali.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

Babičkin dvor trochu stíchol: Zvierací obyvatelia sú pripravení na zimu, FOTO
7
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM