Zlatica Gregorová Rôzne

V Kráľovej nad Váhom diskutovali o spaľovni zvierat: S výstavbou nesúhlasia

V obci prednedávnom zverejnili zámer vybudovať objekt na zneškodňovanie uhynutých zvierat. Predložila ho firma z Nových Sadov.

Ilustračný obrázok k článku V Kráľovej nad Váhom diskutovali o spaľovni zvierat: S výstavbou nesúhlasia
Zdroj: TASR

Plánovaný projekt a informácie k nemu predložil navrhovateľ PET CW s r.o. z Nových Sadov. V obyvateľoch obce však pozitívne reakcie nezanechal.

Podľa informácií Okresného úradu Šaľa, Odboru starostlivosti o životné prostredie je „predmetom zámeru prevádzkovanie prevádzkovanie 1 ks nízkokapacitného veterinárneho asanačného zariadenia Pred­metné zariadenie by malo slúžiť na spopolnenie menších domácich zvierat." Ako ďalej informuje šaliansky okresný úrad, spaľovňu chcú zriadiť kvôli zvyšujúcemu sa chovu domácich zvierat. A teda je žiadúce, aby sa vytvorilo miesto na ich následné odstránenie po ich úhyne.

Nespokojní obyvatelia

V strede minulého týždňa sa sa v Kráľovej nad Váhom konalo verejné stretnutie vedenia aj obyvateľov obce, ako aj navrhovateľa výstavby kafilérie PET CW s r.o. Podľa našich informácií sa stretnutie od začiatku nieslo v nepokojnej atmosfére. Na jednej strane stáli zomknutí obyvatelia, na strane druhej budúci prevádzkovateľ objektu. A ako stretnutie vyzeralo? To nám porozprával predseda miestneho poľovníckeho združenia, Milan Glofák.

„Priestory boli zaplnené do posledného miestečka. Poniektorí ľudia už prišli v povznesenej nálade. Keďže absolútne s výstavbou spaľovne nesúhlasili, dotyčného veterinára ani nemali v úmysle vypočuť, “skonštatoval Milan Glofák, ktorý má vážne zdravotné problémy a už i kvôli nim nesúhlasí s výstavbou takéhoto zariadenia v ich obci. Vystúpil aj starosta obce Kráľová nad Váhom, Ferenc Bergendi, ktorý nám ešte pred stretnutím povedal, že "„v súčasnosti k tejto veci obec vydáva negatívne stanovisko.“

Orná pôda súkromníkov

Ako sme ďalej zistili, pozemky, viažuce sa k plánovanej výstavbe kafilérie v súčasnosti nie sú vysporiadané. Kráľovskí poľovníci poslali negatívne vyjadrenie na OÚ Odbor životného prostredia s tým, že pozemky nie sú vhodné na takéto využitie, už i preto, že sú zapísané ako orná pôda a vo vlastníctve súkromníkov. V najbližšej dobe v obci chystajú občania spísanie petície. O ďalšom vývine v tejto veci vás budeme aktuálne informovať.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM