Zlatica Gregorová Rôzne

TOP 5 článkov v roku 2019: Tieto témy z okresu Šaľa vás zaujali najviac

Rok sa chýli k svojmu záveru. Počas neho sme sa snažili priniesť vám informácie z kultúry, športu, samosprávy aj spoločenského života.

Ilustračný obrázok k článku TOP 5 článkov v roku 2019: Tieto témy z okresu Šaľa vás zaujali najviac
82
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

So záujmom ste navštevovali stránky nášho portálu, ktoré informujú o dianí v okrese Šaľa. Tentoraz vám prinášame výber z tém, ktoré vás v roku 2019 zaujali najviac.

Doprava aj relax

Obchvat mesta Šaľa

Výstavba veľkého diela je dlhoočakávanou záležitosťou. Občania nášho mesta dlhé roky zažívajú katastrofálnu dopravnú situáciu, ktorá je typická dennými kolónami. Cez most navyše prechádza tranzit, takže konštrukcia je vystavená ťažkým skúškam. Práve odklonenie dopravy by malo znížiť prehustenie premávky, zabezpečiť ľahšie dýchateľný vzduch obyvateľom a zároveň by sa znížilo poškodzovanie povrchu ciest v meste kamiónmi. Aktuálne informácie o budovaní stavby uvádzajú, že bol vybratý stavebný dozor a Slovenská správa ciest získala stavebné povolenie. Zhotoviteľ diela zatiaľ známy nie je. V ideálnom prípade sa stavať začne v roku 2020.

Čítajte TU: Plánovaný obchvat Šale s novinkami: Cestári s povolením a stavebným dozorom

Historické ihrisko Majk

Výsledkom dlhodobej partnerskej spolupráce medzi Šaľou a maďarským Oroszlány je historické ihrisko Majk. To pribudlo do areálu zimného štadióna na jeseň 2019. Verná replika pamiatky našich južných susedov predstavuje kaštieľ s mnohými hernými atrakciami. Deti sa priamo v areáli môžu oboznámiť i s dejinami tohto maďarského skvostu. Historické ihrisko Majk v Šali vzniklo v rámci projektu Interreg – „CULPTPLAY – Vytvorenie interaktívnych tematických parkov, inovatívne použitie kultúrneho dedičstva“. Recipročne, občania maďarského mesta, vybudujú repliku šalianskeho renesančného kaštieľa.

Čítajte TU: V Šali otvorili historický MAJK: Prvé detské nájazdy má za sebou, FOTO

Cyklotrasa

S plánmi na výstavbu Cyklotrasy za zamestnaním do priemyselného parku, šalianska radnica začala už dávnejšie. V novembri 2017 mesto získalo dotáciu vo výške 1 127 855, 26 eur. V roku 2018 nasledovala samotná výstavba a v 27. mája 2019 aj slávnostné otvorenie. Spolu s primátorom Šale Jozefom Belickým a generálnym riaditeľom Duslo, a.s. Petrom Bláhom sa ho zúčastnili miestni cyklisti, ktorí novú trasu hneď aj otestovali. Dnes už slúži v plnej paráde a umožňuje zamestnancom chemičky bezpečne sa dopraviť do práce aj domov.

Čítajte TU: Novú cyklotrasu otestovali aj deti: Šalianski inlajnisti si ju pochvaľujú

Zdravotníctvo

Pohotovosť – poliklinika

Dlhodobé problémy so šalianskou pohotovosťou mátajú občanov aj v súčasnosti. Povinné služby bojkotuje niekoľko lekárov, ktorí nie sú ochotní ich vykonávať. Tak sa stáva, že v niektoré dni jednoducho služba nefunguje, kvôli absentujúcemu lekárovi. To spôsobuje veľké problémy a cestovanie do okolitých miest kvôli ošetreniu. Ako nášmu portálu povedal riaditeľ Polikliniky NSK Šaľa, Boris Jordanov, jednoducho si so situáciou nevedia poradiť. Páky má v rukách Ministerstvo zdravotníctva SR, ktoré spomínaných lekárov bude sankcionovať. Šalianska poliklinika však bude ďalej poskytovať svoje služby a očakáva sa jej ďalší rozvoj.

Čítajte TU: Riaditeľ šalianskej polikliniky Boris Jordanov: Ako vidí súčasnú situáciu s pohotovosťou?

Winter Classic 2019

Jedinečné podujatie pre fanúšikov ľadového hokeja, aké doteraz v Šali nemalo obdobu. Zimný štadión v našom meste sa už druhýkrát premenil na dejisko benefičného podujatia. Priateľský duel medzi sebou odohrali tímy HK Los Amateros Šaľa a HK Nitra. Aj tentoraz sa zápas konal pod holým nebom a to 14. decembra 2019. Hokejovú lahôdku si nenechalo ujsť množstvo Šaľanov aj obyvateľov z okolia. Svoje dobré srdce ukázali návštevníci tým, že v rámci benefície-bývalému hasičovi Danielovi Vyslúžilovi, prispeli dobrovoľne celkovou čiastkou 700 eur. Podľa plánov radnice by sa budúci ročník podujatia mohol konať už v novom zastrešenom štadióne.

Čítajte TU: Šaľa žila hokejom: Winter Classic 2019 na pomoc Danielovi Vyslúžilovi, FOTO

Foto: ilustračné

Vo fotogalérii si pozrite zábery z Winter Classic 2019 v Šali.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

Winter Classic Šaľa 2019
82
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM