Zlatica Gregorová Rôzne

Šalianski kynológovia mali skúšky: Štvornohí zverenci ich bez zaváhania zdolali

V meste vykonáva svoju činnosť Miestny kynologický klub. Poctivo trénujú i víťazia.

Ilustračný obrázok k článku Šalianski kynológovia mali skúšky: Štvornohí zverenci ich bez zaváhania zdolali
Zdroj: TASR

Klub združuje milovníkov psov, ktorí ich chcú odmalička priúčať povelom a správnemu režimu. Členmi sú muži aj ženy a práve nedávno ich štvornohí zverenci prechádzali skúškami.

Branný viacboj kynológov

Kynológovia sa zišli v poslednú septembrovú sobotu s tým, aby preverili schopnosti svojich psov podľa Branného viacboja kynológov (BVK). Viac o podujatí nám povedal člen združenia, Ján Komjáthy: „Táto skúška spadá pod národný skúšobný poriadok  Zväzu Športovej Kynológie SR. Celá skúška sa skladá z 500 metrovej trate, na ktorej sú rozmiestnené prekážky, ako kladina, 1 meter vysoká prekážka pre veľké a stredné plemená psov alebo 0,5 metra  vysoká prekážka pre malé plemená a tunel kde sa hodnotí prekonanie prekážok psom. Ďalej sa na trati nachádzajú dve stanovištia, kde sa pes odloží do ľahu a musí v ňom zotrvať pokiaľ psovod hádže granátom alebo strieľa zo vzduchovky na terč. Tu sa výkon psovoda nehodnotí. No a na záver trate psík aportuje predmet psovoda. Počas celej trate sa hodnotí aj chôdza psa pri psovodovi.“

Dvadsaťminútovka

Podľa slov Jána Kojáthyho, psík by mal ísť pokojne, nepredbiehať svojho psovoda. Zdolať celú trať by mal do 20 minút. Skúšky sú vhodné pre minimálne dvanásť mesačných psíkov, aj bez preukazu pôvodu. Septembrovej previerky sa zúčastnilo 9 psovodov zo Šale i jedna psovodka z Lučenca. Ján Komjáthy prezradil aj to, že všetci zúčastnení skúšky úspešne zdolali. Pod palcom ich mal Karol Matula a rozhodcovstvo pripadlo Vojtechovi Hȕbschovi. Hosťom bol národný koordinátor a spoluautor skúšobného poriadku BVK, Anton Šabík.

Majú výsledky

Miestny kynologický klub Šaľa sa úspešne umiestňuje so svojimi miláčikmi nielen na domácich, ale aj celoslovenských fórach, postupových pretekoch, či majstrovstvách. „Máme viacnásobnú vicemajsterku a majsterku SR v kategórii žiačok Luciu Okruhlicovú, vicemajstra SR v kategorii starší žiaci Mareka Pastuchu  a viacnásobnú vicemajsterku a majsterku SR v kategórii žien nad 40 rokov Henrietu Okruhlicovú a ďalších účastníkov, ktorí sa tiež nominovali na majstrovstvá SR Erik Okruhlica, Karol Matula a Tomáš Mészáros,“ s hrdosťou menoval Ján Komjáthy. A prezradil aj to, že v roku 2018 tieto skúšky zorganizujú spolu s pretekmi.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM