Zlatica Gregorová Kultúra

Šaľanov potešia originálnym dielom: Divadelníci z Levíc na plátnach kín, FOTO

Zlato, čary a láska je názov rozprávky, ktorá rozveselí malých aj veľkých. Dielo sa zrodilo pod režisérskou taktovkou Petra Drmlíka.

Ilustračný obrázok k článku Šaľanov potešia originálnym dielom: Divadelníci z Levíc na plátnach kín, FOTO
11
Galéria
Zdroj: Divadelníci Levice

V originálnej rozprávke si zahrajú členovia Celkom Malého Divadla, z divadla Teáter Komika a z dramatického odboru ZUŠ Levice.

Ochotnícky film

O jej zrode i o nakrúcaní náš portál informovala Vlasta Mesárošová, ktorá si v rozprávke zahrala matku, povedala: „Všetko sa tvorilo bez akejkoľvek finančnej podpory zo strany štátu, alebo iných inštitúcií. Dielo je vo viacerých smeroch výnimočné. Vzniklo ako nový žáner – ochotnícky film. Všetci účinkujúci sú z jedného mesta. Pôsobí tradične, ľudovo, je to rozprávka a zároveň sú v nej odkazy pre dospelých.“

Levitujúci demižón

Šalianske publikum sa už teraz môže tešiť na klasickú rozprávku, kde dobro víťazí nad zlom. Dej bude prepletený hudbou aj spevom. „Diváci môžu vidieť lietajúcu chalupu, poklad, rozprávajúci mastný hrniec, pradenie zlata, kúzlo s plávacou blanou, (skupinový, vymyslený) tanec krajovka, levitujúci demižón, autentickú jedálnu plť, obrovský chlebisko, mix nárečia a krojov,“ prezradila herečka Vlasta.

Štyri roky

Na to, aby rozprávku mohli nakrútiť, potrebovali obsadiť mnoho postáv. Podľa Vlasty Mesárošovej im nezištne pomohlo viacero ľudí, ktorým za dary stačilo poďakovanie a dobrý pocit. Realizácia diela trvala štyri roky, okrem iného aj preto, že ochotníci sú pracujúci v iných sférach a tak bolo občas komplikované dať ich dokopy.

„Zaujímavé je, že takmer všetci sú učitelia, divadelní herci, a ja úplný amatér laik. Potrebovali postavu na matku a ja som sa hodila. S obavami som vstúpila do tohto projektu a som rada, bolo to pre mňa prínosom, spoznala som nových, úžasných ľudí,“ priblížila herečka.

Úspešná

Rozprávka zožala úspech u domáceho publika, keď opakovane vypredali levický amfiteáter, okrem toho sa predviedli aj na alternatívnom festivale v Revišti i v bratislavskom kine. Dielo malo slávnostnú premiéru v pražskom Slovenskom dome i v Košiciach.

Pre Šaľanov „umelo vytvorenú, ľudovú“ filmovú rozprávku Zlato, čary a láska uvedie naše kino a to 16. augusta 2019 o 18.00 hod.

Bolo by skvelé, keby sa ľudia prišli do kina baviť, pôvodnou, slovenskou nekomerčnou tvorbou a pozitívna energia z nej by sa šírila ďalej. Je vtipná, láskavá, trocha strašidelná, trocha sladká, ale hlavne veselá,“ uvádza herečka Vlasta.

V doline aj múzeu

Nakrúcalo sa v Leviciach a okolí. Produkcia využila aj exteriér Horšianskej Doliny, v Novom Tekove a zavítali aj do Múzea skalných obydlí v Brhlovciach. V rozprávke uvidíte mlynársky pár s dcérou Hanou, zaľúbeného Reného, čarodejnicu i bohatých šľachticov či strašného Serváca a dalších. Dej budú dotvárať originálne kulisy a kostýmy, ktoré si herci vytvorili svojpomocne.

Šaľanov potešia originálnym dielom: Divadelníci z Levíc na plátnach kín, FOTO
11
Galéria
Zdroj: Divadelníci Levice
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM