Správy

Šaľa bude SMART! V uliciach pribudnú senzory a kamery s umelou inteligenciou

Vedenie mesta zavedenie niekoľko moderných technológií. Sľubuje si od nich zlepšenie bezpečnosti a informovanosti.

Ilustračný obrázok k článku Šaľa bude SMART! V uliciach pribudnú senzory a kamery s umelou inteligenciou
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Šaľa získala na zavedenie moderných technológií financie z eurofondov. „Zvýši sa vďaka nim nie len bezpečnosť v meste, ale aj informovanosť v rôznych oblastiach bežného života. Pomôžu ľuďom napríklad pri hľadaní voľného parkovacieho miesta a poskytnú zaujímavé a vždy aktuálne informácie aj z oblasti životného prostredia,“ sľubuje si od projektu vedenie mesta. Celé smart riešenie bude pozostávať zo štyroch modulov: modul bezpečnostný, modul informačný, modul životné prostredie, modul parkovanie.

Inteligentné kamery

V bezpečnostnom module pribudne 31 kamier s umelou inteligenciou. „Dokážu rozpoznať tváre alebo evidenčné čísla vozidiel až do rýchlosti 200 km/h v dvoch jazdných pruhoch. Kamery, ktoré dokážu rozpoznať ŠPZ vozidla, budú prioritne umiestnené na možných únikových trasách, čiže na výjazdoch a vjazdoch do nášho mesta, na 9-tich miestach – na moste, smerom na Galantu, Diakovce, Vlčany, Duslo, na Dlhoveskej a Nitrianskej ulici, ale aj smerom na lodenicu. Umiestnená bude aj na Váhovej ulici, cez ktorú sa možno dostať na výjazd zo Šale a môže slúžiť ako vedľajšia úniková trasa,“ prezradilo mesto s tým, že systém bude nápomocný aj pri hľadaný ukradnutých vozidiel.

Kamery budú pomáhať aj v pátraní po osobách. Budú totiž mať doplnkovú funkciu rozpoznávania tvárí. „Funkcia rozpoznávanie tvári je doplnková funkcia. Obsluha nevidí zoznam osôb s menami ako vo filmoch, ale uľahčí mu prácu pri vyhľadávaní konkrétnej osoby v záznamoch a to spôsobom, že nemusí prácne prechádzať hodiny záznamu a hľadať danú osobu, ktorá je napríklad v pátraní, na desiatkach kamier. Keď príslušník polície hľadá osobu, tak hľadá na základe fotky, ktorú musí mať k dispozícii, alebo ho musí aspoň raz v záznamoch nájsť. Systém mu len vyhodí všetky časy a kamery, na ktorých sa hľadaná osoba na zaznáme nachádza. Ten potom spracuje úplne rovnakým spôsobom, ako to robil doteraz,“ vysvetlila pre web mesta projektová manažérka Eliška Vargová a dodáva, že všetky údaje sú šifrované.

Prečítajte si tiež

Uľahčia parkovanie

V meste pribudne aj 367 senzorov na parkovanie. Umiestnia ich na siedmich parkoviskách: pri okresnom úrade, na záchytnom parkovisku na Hlavnej ulici, na Dolnej ulici, pri cintoríne v Šali, za mestským úradom, pri športovej hale a pri kultúrnom dome „Pomocou tejto technológie získame údaje ohľadom obsadenosti v jednotlivých lokalitách, dĺžky státia a podobne, na základe ktorých bude možné kvantifikovať obrátkovosť parkovania na jednotlivých parkoviskách a následne pri návrhu parkovacej politiky bude možné z týchto dát navrhnúť opatrenia,“ prezradila Vargová. Informácie o obsadenosti parkovísk budú zároveň zobrazené na LED paneloch: panel 1 – Vstup Galanta, panel 2 – smer z Veče, panel 3 – Tesco Šaľa /COV Veča, panel 4 – Pešia zóna, panel 5 – ul. Dolná, panel 6 – Diakovská a panel 7 – Nitrianska. Tieto údaje vodiči napokon nájdu aj v mobilnej aplikácii.

Životné prostredie

V rámci modulu životné prostredie pribudnú v meste senzorové stanice na meranie kvality ovzdušia. Hodnoty budú merať pri Dusle, v lokalite pri Váhu, pri mestskom úrade a pri mestskej polícii. Aj tieto údaje budú zobrazovať LED panely a mobilná aplikácia.

„Onedlho sa práce rozbehnú aj v teréne, obyvatelia si zatiaľ budú môcť všimnúť realizáciu prípojok optických káblov. Následne sa budú inštalovať parkovacie senzory na spomínaných miestach. O ďalšom vývoji projektu budeme postupne informovať. Prvé informácie z moderných LED tabúľ si budete môcť prečítať koncom tohto roka,“ informuje mesto Šaľa.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM