Zlatica Gregorová Kultúra

Prichádza snehová nádielka: O pár hodín odštartujú Snow Film Fest 2018

Aj tento rok prichádza do šalianskeho kina zaujímavý festival. Milovníkom filmov so zimnou tematikou ponúkne zážitky.

Ilustračný obrázok k článku Prichádza snehová nádielka: O pár hodín odštartujú Snow Film Fest 2018
Zdroj: TASR

Ten, kto rád obdivuje krásy zasneženej prírody ponúkne podujatie zaujímavé zážitky. Počas troch mesiacov od 17. októbra do 9. decembra 2018 sa vo vyše 200 slovenských a českých mestách predstaví šestica špeciálnych filmov zo zahraničnej produkcie.

Snow Film Fest 2018

Ako uvádzajú organizátori Snow Film Fest 2018na svoje si prídu milovníci extrémnych zážitkov, čerstvého prašanu arktickej divočiny aj športoví fanúšikovia.“

V šalianskom kine sa podujatie uskutoční 15. novembra 2018. Predstavia sa filmy zo štyroch krajín: Česko, Veľká Británia, Rakúsko, Francúzsko. Pozrite sa, na čo sa môžete tešiť a čo o filmoch prezradili organizátori festivalu.

Festivalové filmy

  • INTO TWIN GALAXIES (Rakúsko, 51 minút), Jochen Schmoll

Rieka sa objavuje vždy na jar a v lete. Topiaci ľad si preráža cestu ľadovým príkrovom. Aby ste sa dostali k prameňu,  musíte ten príkrov prejsť. 

Nevieme, či rieku vôbec niekto niekedy videl. Proste si prezeráme fotky z roku 2012 na Google Earth … Traja dobrodruhovia, Sarah McNair-Landry, Erik Boomer a Ben Stookesberry pred seba kladú neľahký cieľ. V mrazivých končinách Grónska, blízko Baffinovho zálivu, je doposiaľ nepreskúmaná rieka. Je to najsevernejšie položená rieka, ktorú kto kedy zišiel na kajaku. Za pomoci snow kitu sa trojica vydáva naprieč polárne pustatinou za 1000 km ďalekým snom, ktorý zbadali dovtedy len na satelitných mapách…

  • IN GORA (Francúzsko, 44 min.), Andy Collet

Byť digitálnym nomádov je dňa snom hŕbu mladých ľudí. Val a Tim si ho splnili. Žijú v žltom americkom školskom autobusu, ktorý si upravili na pojazdný hostel a v ňom obchádza svet. Ženie je predovšetkým hľadanie nedotknutého prašane na horských úbočiach. Spolu s nimi sa na mesačnú putovanie vydáva partia lyžiarov a snowboardistov z the Picture Family. Ich cieľom je nájsť to najlepšie jazdenie po ceste naprieč Rakúskom, Slovinskom, Bulharskom, Macedónskom a Čiernou Horou.

  • FROZEN ROAD (Veľká Británia, 25 min.), Ben Page

Jack London hovorí, že každý muž, ktorý je mužom, dokáže cestovať osamotene. Ben Page je muž a cestuje po svete len s pomocou svojho bicykla a skúseností. Snímka Frozen Road sleduje jeho cestu zimné Kanadou od juhu k severu.Hľadá nielen dobrodružstvo krásnu krajinu, ale aj dokonalú samotu. Napriek nepriazni počasia a nástrahám osudu prestupuje divočinou a dochádza k zisteniu, že táto cesta má však ďaleko do romantických predstáv z tejto krajiny. 

  • FREEZING ( Veľká Británia, 22 min.), Rob Lockyear & Jeremy Joyce

Keď sa povie surfovanie, väčšina z nás si predstaví piesočnú pláž, more, slnko, pohodu. Málokto už ale spája to slovo s arktickú krajinou. Niekto predsa – kamaráti Jamie a Jeremy vyráža do islandského mestečka Grindavik, kde chcú čeliť studeným a neľútostným vlnám Atlantiku. Nie je to však len oceán, ktorý im kladie odpor, je to tiež veľká zima, nedostatočné vybavenie a v neposlednom rade aj nevôľu miestnych obyvateľov. Krátky film o tom, že surfovanie v polárnych krajoch nie je žiadna sranda. A alebo že by?

  • LAPIN KULT (Česko, 9 min.), Petr Novák

Čas letí a čo bolo tu je už dávno preč. Všetkým nám pribúdajú roky, šediny, kilá, povinnosti. A alebo môžeme hodiť starosti za hlavu a vyraziť. Možno sa vydať do miest, kde už sme boli a kde to v nás zanechalo hlboké spomienky. Jarda sa vydáva po stopách svoje študentské cesty po Laponsku, vymenil loď za lyže, leto za zimu, plavky za perovky. Pri prechode severských zamrznutých riek a jazier vzdoruje mrazivým nociam aj nečakanému otepleniu. Je za to však odmenený nezabudnuteľnými chvíľami v obklopení bielymi pláňami pokrytými snehom, okamihy detskej radosti, ale aj pokojom, ktorý už inde ako v divočine nájsť nejde.

  • KAMEŇ, NOŽNICE, VAGUS (Česko, 30 min.), Tomáš Koucký

Vrcholový šport je iný svet. Sú to dril, pot, peniaze, doping, reklama, médiá a zase len tvrdý tréning. Zostáva medzitým čas na radosť z pohybu? Našťastie ešte stále je rad športovcov, pre ktorých je šport viac potešenie než biznis. Ako prebieha príprava tréningovej skupiny bývalého českého reprezentanta v zjazde na lyžiach Ondreja Banka? Koho má okolo seba, kto maže lyže a kto umýva riad? Nahliadnite pod pokrievku sústredenie na svahoch Južnej Ameriky, v Čile. A to doslova, menu totiž pripravuje známa kuchárka Kamu.

Uvedené filmy si môžete pozrieť v priestoroch šalianskeho kina v čase od 18.00 do 20.00 hod. a od  20.20 do 22.20 hod.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM