Zlatica Gregorová Rôzne

Pracovníci servisov radia: Na TOTO počas zimnej údržby auta nezabudnite!

Chladné jesenné počasie a odliv dní v kalendári každoročne naštartujú majiteľov automobilov k ich príprave na zimnú sezónu.

Ilustračný obrázok k článku Pracovníci servisov radia: Na TOTO počas zimnej údržby auta nezabudnite!
Zdroj: TASR

Automobil je nielen dopravným prostriedkom ale i spoločníkom, pri ktorom je starostlivosť namieste. O tom, kedy autoservisy rozbiehajú zimné prehliadky a čo radia skúseným i menej skúseným vodičom? Opýtali sme sa odborníkov z nášho okresu.

Začali s prípravami na zimu

„ V našom autoservise začíname so zimnými prehliadkami áut už začiatkom októbra. Nikdy totiž neviete, aké počasie s určitosťou nastane. Vodiči, ktorí cestujú do Tatier a iných horských oblastí na to musia myslieť oveľa skôr, ako vodiči v mestách, napr.. na západe Slovenska. Medzi základné činnosti počas zimnej prehliadky auta patrí výmena letných pneumatík za zimné a kontrola podvozku, tlmičov a bŕzd. Dôležité je i skontrolovanie chladiacej zmesi v motore a v neposlednom rade je treba skontrolovať stav autobatérie“, hovorí Tibor Kolesár zo šalianskeho autoservisu.

V podstate je vhodné, prezrieť komplet automobil. Človek presne nevie, čo sa jeho štvorkolesovému miláčikovi počas predchádzajúcej sezóny pritrafilo. Viacero úkonov spojených s prípravou auta na zimnú sezónu si vie vodič urobiť sám: doplniť zimnú výbavu do auta, výmena stieračov – pri zistení, že akokoľvek neplnia svoj účel, voskovanie karosérie auta a doplnenie nemrznúcej zmesi do ostrekovačov, kontrola stavu autobatérie a kontrola tlaku v pneumatikách.

„V našom autoservise sme už začali s prípravou auta na zimu. Majiteľom ponúkame kompletné prezutie pneumatík, kontrolu podvozka i diagnostiku elektrického systému vozidla – vyhrievanie zrkadiel, zadného skla a pod. . Myslím si, že je vhodné používať zimné pneumatiky výlučne v období na to určenom. Inak nám nepomôžu, skôr naopak. Zimné sú vhodné pri teplote pod 7 stupňov s teplotou vozovky 1– 0 stupňov," informuje Roman Kováč.

Dobrá rada nad zlato

Kováč pridáva zaujímavú radu na záver: „Ak štartujete svoj automobil v mrazivom počasí, je vhodné ešte pred otočením kľúčika v zapaľovaní, niekoľkokrát zapnúť a vypnúť svetlá. Takto sa zaktivuje chemický proces v batérii, ktorá sa týmto šetrí. Samozrejme , nezabudnite na kontrolu nemrznúcej zmesi v ostrekovači, v žiadnom prípade však nemiešajte letnú zmes so zimnou, pretože privodíte upchatie dýz, ktoré zamrznú“, dodáva majiteľ autoservisu Roman Kováč.

„So zimnými prehliadkami sme už začali, vykonávame ich asi 3. týždeň. Základom je prezutie pneumatík, ktoré nepoužívame len vtedy, ak je na ceste súvislá vrstva snehu alebo ľadu, ale ak vonkajšia teplota nepresiahne 7 stupňov. V prípade skorého prezutia letných pneumatík za zimné, dochádza k ich opotrebeniu. Keďže zimné sú mäkšie, kvôli priľnavosti k povrchu vozovky, môže dôjsť k nebezpečnému šmyku", hovorí majiteľ servisu Peter Alföldi.

Tip na predĺženie životnosti autobatérie od Petra Alföldiho: „Je vhodné na pár minút nechať naštartované auto zohriať /napr. medzi odstraňovaním ľadu z okien/ a až potom vyraziť na cestu“.

I on nám poradil, na čo nesmie vodič zabudnúť: zistiť stav kvapaliny v ostrekovači, doliať nemrznúcu zmes – pozor, dôležité – aj ju prestreknúť. Pri starších automobiloch zistiť stav chladiacej kvapaliny v chladiči, aby sa nestalo, že v ňom bude viac vody ako nemrznúcej zmesi, z čoho by vznikol veľký problém.

Odporúčaná zimná výbava podľa servismanov do Vášho auta:

  • metlička, lopatka, škrabka na okná, reťaze, nemrznúca zmes do ostrekovača

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM