Zlatica Gregorová Samospráva

Motoristi, zbystrite: Prichádzajú zmeny vo vyhradenom parkovaní vo Veči

V Šali aj jej mestskej časti je podobne, ako inde na Slovensku, problém pohodlne zaparkovať. Čoraz väčšie množstvo áut nemá kde stáť.

Ilustračný obrázok k článku Motoristi, zbystrite: Prichádzajú zmeny vo vyhradenom parkovaní vo Veči
35
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Majitelia garáží sú na tom fajn, horšie je to s ostatnými motorizovanými obyvateľmi. Šťastnejší sú aj nájomcovia, ktorí však musia spĺňať isté požiadavky.

Málo miesta

Plôch určených na státie je v meste málo. Problém vzniká pre návštevníkov, ktorí nemajú kde dočasne umiestniť svoje vozidlo. Takto sa stáva, že autá zaberajú trávnaté plochy alebo časti chodníkov. To chce teraz vyriešiť šalianska radnica v mestskej časti Veča.

Nedávno prišli kompetentní s novým systémom prideľovania parkovacích miest. “Žiadateľom budú pridelené nové parkovacie miesta podľa nových pravidiel v zmysle cestného zákona. To znamená, že budú vyhradené vodorovným a zvislým dopravným značením,“ uviedla Dajana Hanesová z Mestského úradu Šaľa.

Možnosti

Mesto Šaľa už začiatkom roka vyrúbilo miestnu daň za užívanie verejného priestranstva na parkovanie od 1. januára 2020 do 31. marca 2020. Zároveň, podľa šalianskej hovorkyne, mesto informovalo daňovníkov o tom, že chce vyznačiť parkovacie miesta vodorovným a zvislým dopravným značením podľa cestného zákona. Rovnako sa daňovníci dozvedeli aj o možnosti požiadať o pridelenie parkovacieho miesta v roku 2020.

Občania, ktorí užívali parkoviská, sú povinní po 31. marci 2020 odstrániť tabuľky s EČV v termíne najneskôr do 5. apríla 2020. V prípade, že užívateľ neodstráni tabuľku s EČV v stanovenom termíne, nebude zaradená jeho prípadná nová žiadosť o vyhradenie parkovného miesta pre rok 2020 do poradovníka na pridelenie parkovacieho miesta,“ vyhlásila Dajana Hanesová zo šalianskej radnice.

Podmienky

Keďže je po parkovacích miestach v Šali aj Veči veľký dopyt, radnica môže vyhradiť iba istý počet takýchto miest. Mesto však garantuje, že ak žiadateľ miesto nezíska pre nadmerný záujem, vďaka evidencii v poradovníku mu zabezpečia parkovanie po jeho uvoľnení.

Kompetentní v šalianskej radnici stanovili aj konkrétne podmienky pre žiadateľov:

  • trvalý pobyt žiadateľa na adrese, kde žiada o vyhradenie parkovacieho mi­esta
  • vlastníctvo motorového vozidla, pre ktoré bude parkovacie miesto vyhradené
  • jedna domácnosť- jedno parkovacie miesto
  • žiadateľ nesmie mať žiadne záväzky voči mestu Šaľa

Žiadosť

Ako dodala šalianska hovorkyňa, v meste naďalej platí systém osobitného užívania verejného priestranstva za účelom parkovania, podľa doteraz platných pravidiel.

„Žiadosť o osobitné užívanie verejného priestranstva za účelom trvalého parkovania vozidla mimo stráženého parkoviska nájdu občania na webe mesta alebo o žiadosť môžu požiadať v klientskom centre v priestoroch Mestského úradu v Šali,“ spresnila Dajana Hanesová.

Foto: ilustračné

Vo fotogalérii si pozrite zábery zo šalianskeho lesoparku.

Sledujte nás aj na Dnes24 a Facebooku a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií z celého Slovenska.

V šalianskom lesoparku opäť pulzuje život: Už ste videli, čím ho skrášlili? FOTO
35
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM