Zlatica Gregorová Samospráva

Močenčanom rozdajú vlastné kompostéry: Dedina chce radikálne znížiť bioodpad

V Šali a dedinách nášho okresu sa občania snažia prispieť k ekológii. Využívajú zberné dvory aj obyčajné či veľkokapacitné smetné nádoby.

Ilustračný obrázok k článku Močenčanom rozdajú vlastné kompostéry: Dedina chce radikálne znížiť bioodpad
38
Galéria
Zdroj: pixabay

V dnešnej dobe sa už ľudia vedia zariadiť tak, aby produkovali čo najmenej odpadu. Správny smer ukazujú už aj učiteľky v materských či základných školách. Žiaci potom môžu robiť osvetu svojim rodičom a spolu sa pričlenia k uvedomelým občanom mesta či dediny. Okrem separovania je užitočné aj spracúvanie biologicky rozložiteľného odpadu, z ktorého vznikne po čase kompost.

Na prírodno

V šalianskych dedinách sa postupne rozširuje možnosť zužitkovávať biozvyšky zeleniny alebo aj trávy a pod. v špeciálnej nádobe. Využívané sú verejné ale aj vlastné kompostéry. Tie si občan postaví vo svojej záhrade a už sa len venuje zberu odpadu. Postupným vrstvením prichádza k vyzretiu masy, ktorá sa tiež dá šikovne použiť. Vďaka prínosným látkam môžete mať krajší trávnik či lepšiu úrodu na ovocných stromoch a to na prírodnej báze.

Aj v Močenku sa rozhdli ísť EKO cestou. Zapojili sa do projektu v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia a získali kompostéry na verejné priestory aj pre občanov, ktorým budú slúžiť v záhradách. Ako uviedol starosta Roman Urbánik na webe obce Močenok, v súčasnosti už získali potrebný počet nádob a budú ich bezplatne rozdávať. Obyvatelia by ich výdaj nemali zmeškať, treba si ich prevziať a aktívne používať. Kompostér po uplynutí piatich rokov zostane občanovi.

Zapojiť sa oplatí

„Po skončení realizácie tejto časti projektu obec nebude mať žiaden kus na sklade. Po uplynutí jedného roka už nebude možné kompostéry do domácností prideľovať, preto by mali občania využiť túto možnosť,“ uviedol na obecnom webe močenský starosta. Podľa zverejnených informácií by občanom, ktorí si nádobu neprevezmú a nezapoja sa tým do znižovania bioodpadu, mali v budúcnosti zvýšiť poplatky za odvoz, ktorý obec stojí financie navyše.

Nezabudnite si pozrieť, ako sa nedávno do separovania odpadu zapojili šalianski škôlkari.

Foto: ilustračné

FOTO, Májovky zo Šale zbierajú odpad: Ukážu aj dospelákom, ako na to
38
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM