Zlatica Gregorová Rôzne

Miestna akčná skupina pomáha obciam: V roku 2016 pomohla rozdeliť 21-tisíc eur

Združení, ktoré pomáhajú svojim mestám, či obciam je mnoho. Občianskemu združeniu MAS sa darí úspešne vypracovávať projekty a pomáhať rásť.

Ilustračný obrázok k článku Miestna akčná skupina pomáha obciam: V roku 2016 pomohla rozdeliť 21-tisíc eur
Foto: Zlatica Gregorová

MAS vykonáva svoju činnosť na základe členstva jednotlivcov, súkromných podnikateľov, ale aj obcí v našom okrese. Pre ne a v spolupráci s nimi sa podieľajú na činnostiach, ktoré prispievajú k ich ďalšiemu rozvoju. Ako uvádzajú na svojom webe, náplňou ich činnosti je „príprava, aktualizácia a realizácia Integrovanej stratégie rozvoja územia (ISRÚ), zabezpečenie administrácie pri implementovaní ISRÚ pomocou Programu rozvoja vidieka (PRV, príprava a realizácia rozvojových programov a projektov v zmysle aktuálnej ISRÚ ako aj spolupráca s domácimi a zahraničnými subjektmi podieľajúcim sa na zabezpečovaní regionálneho rozvoja.“

Osem úspešných projektov

Projektov, ktoré dostali zelenú v uplynulom roku bolo osem. Schválené dotácie v programe LEADER NSK sa dotýkali Diakoviec, Tešedíkova, Žihárca, Vlčian, Nededu, Selíc a Kráľovej nad Váhom. Prostredníctvom vypracovaných a následne schválených projektov uspeli v oblasti vybudovania verejného parku, výstavbou a modernizáciami chodníkov, vybudovaním autobusových zastávok, či parkovacích plôch. V neposlednom rade sa im podarilo získať dotácie aj na podporu tradičného podujatia Oberačkový sprievod v Dlhej nad Váhom.

21-tisíc v dotáciách

V roku 2016 získali pre naše obce približne 21 000 eur v schválených dotáciách. Každá vyššie spomínaná obec získala približne 3000 eur na svoje projekty. K nim si doplatili sumu vo výške päťpercentnej spoluúčasti a uskutočneniu projektov tak nič nebráni v ceste. V tomto roku obec Žihárec spolu s MAS vypracovali projekt na Zvýšenie bezpečnosti chodcov – rekonštrukciu a modernizáciu chodníka II. etapa. Na realizáciu projektu potrebovali 4 400 eur. Prostredníctvom dotácie NSK získali 4 180 eur, čo je 95 % oprávnených výdavkov. O tom, aké ďalšie dotácie získalo Občianske združenie MAS na tento rok a čo konkrétne sa vďaka nim podarilo v obciach vybudovať, vás budeme informovať už čoskoro.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM