Správy

Mesto otvára 1. stupeň základných a materské školy: TIETO podmienky musíte dodržať

Zdá sa, že deti sa predsa len vrátia do škôl a škôlok. Mesto Šaľa zverejnilo podmienky pre obnovenie prezenčného vzdelávania.

Ilustračný obrázok k článku Mesto otvára 1. stupeň základných a materské školy: TIETO podmienky musíte dodržať
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Od 15. marca sa v Šali obnovuje prezenčné vzdelávanie na 1. stupni základných škôl a v materských školách.

„Prevádzka ZŠ bude od 7:00 do 15:30 hod. Ranná prevádzka ŠKD nebude," informuje mesto Šaľa.

Dodržiavajte opatrenia

Zákonný zástupca však bude musieť dodržať niekoľko podmienok. „Jeden zákonný zástupca žijúci v spoločnej domácnosti sa preukáže negatívnym výsledkom antigénového testu alebo negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším ako 7 dní, alebo ak prekonal ochorenie COVID-19 a má doklad nie starší ako 3 mesiace alebo ak zákonný zástupca bol zaočkovaný proti ochoreniu aj druhou dávkou vakcíny," informuje mesto Šaľa. Zákonný zástupca rovnako zodpovedá za dodržiavanie prísnych hygienických predpisov mimo školy (nosenie respirátora, dodržiavanie odstupov 2 m, dezinfekcia rúk). Zabudnúť by nemal na pravidlo, že do budovy školy v žiadnom prípade nevstupuje.

Dieťa by mal odovzdať a prebrať v stanovenom čase pred budovou školy a nie ľubovoľne. Dieťaťu musí zabezpečiť na každý deň dve rúška, igelitové vrecúško na rúška a balíček hygienických vreckoviek.

„Pri prvom nástupe žiaka odovzdá Čestné vyhlásenie a súhlas so spracovaním osobných údajov (Príloha č.8/a) a Informácie pre dotknuté osoby o dobrovoľnom súhlase k spracúvaniu dokladov preukazujúcich negatívny test na ochorenie COVID-19 alebo predloženie výnimky pre prevádzkovateľa ( príloha č. 8/b), pri prvom nástupe žiaka alebo po každom prerušení viac ako tri dni predkladá zodpovednému pedagógovi písomné vyhlásenie o bezinfekčnosti. (tlačivo je uverejnené na www.ucimenadialku.sk)," dodáva radnica s tým, že zákonný zástupca musí v prípade podozrenia alebo potvrdenia COVID-19, alebo v prípade nariadenej karantény u dieťaťa alebo v rodine bezodkladne kontaktovať učiteľa a riaditeľa školy.

Čo musí splniť žiak?

Po príchode do školy sa prezuje do prezuviek, ktoré si donesie z domu, následne si dezinfikuje ruky bezdotykovým dávkovačom, ktorý bude umiestnený vo vstupe do budovy školy. Vo vnútorných priestoroch školy nosí rúško (aj vo svojej triede).Dieťa by malo obmedziť kontakt so žiakmi iných skupín.

Po príchode žiaka do školy sa uskutoční ranný filter (meranie teploty bezdotykovým teplomerom, preberanie vyhlásenia o bezinfekčnosti pri prvom nástupe do školy). V miestnosti, kde sa zdržiava skupina žiakov, škola/ učiteľ zabezpečí časté vetranie. Učitelia by mali pravidelne upozorňovať žiakov na dodržiavanie hygienických pravidiel pri kašľaní a kýchaní. Učiteľ by mal presuny žiakov a pohyb po chodbách organizovať tak, aby sa čo najmenej stretávali s inými skupinami.

Materské školy

„Ak sa rozhodnú rodičia dať svoje dieťa v tomto období do MŠ, musia počítať s určitým zdržaním pri odovzdaní a preberaní dieťaťa aj s ďalšími mimoriadnymi opatreniami zavedenými pre toto obdobie a v plnej miere ich rešpektovať," informuje mesto Šaľa.

Ako dodala radnica, prevádzka materských škôl bude maximálne 9 hodín (od 7.00 do 16.00).

„Ráno pri príchode do MŠ budú rodičia vstupovať iba po jednom a maximálne do priestorov šatne. Dieťaťu bude každý deň meraná teplota a rodič bude vypisovať prehlásenie o zdravotnom stave dieťaťa. Pri prvom nástupe žiaka odovzdá Čestné vyhlásenie a súhlas so spracovaním osobných údajov (Príloha č.11/a) a Informácie pre dotknuté osoby o dobrovoľnom súhlase k spracúvaniu dokladov preukazujúcich negatívny test na ochorenie COVID-19 alebo predloženie výnimky pre prevádzkovateľa ( príloha č. 11/b)," informuje vedenie mesta Šaľa.

Netreba zabúdať, že dieťa môže do MŠ priviesť a takisto z MŠ vyzdvihnúť iba osoba, ktorá žije s dieťaťom v spoločnej domácnosti. Stravovanie bude zabezpečené desiatou, obedom a olovrantom.

„Deti v triede predškolákov nemusia absolvovať popoludňajší spánok. Pri spánku musia byť 1 m rozostupy medzi lehátkami. Dieťa prichádza v rúšku a prináša si náhradné rúško, ktoré bude uložené v skrinke. Pri pobyte v interiéri a v exteriéri materskej školy deti nemusia mať rúška," informuje mesto prostredníctvom svojho webu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Viac informácií zo Šale a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM