Správy

Medzinárodný projekt má pokračovanie: V Maďarsku už stojí šaliansky kaštieľ. FOTO

Deti z maďarského Orosláni už môžu využívať repliku šalianskeho kaštieľa. Ihrisko vybudovali v rámci slovensko-maďarského projektu Cultplay.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný projekt má pokračovanie: V Maďarsku už stojí šaliansky kaštieľ. FOTO
5
Galéria

V partnerskom meste Šale – v Orosláni vyrástol šaliansky kaštieľ. Naopak, v Šali sa deti hrajú na replike oroslánskej kultúrnej pamiatky Majk.

Šaliansky kaštieľ

„Začiatkom septembra odovzdali do užívania tematické ihrisko v našom maďarskom partnerskom meste. Pripomína šaliansky renesančný kaštieľ. Slávnostnú červenú pásku pomohol prestrihnúť aj primátor Šale, Jozef Belický," informuje mesto Šaľa.

Multifunkčné ihrisko v Šali stojí v areáli Zimného štadióna. Je replikou kláštorného komplexu Majk z maďarského Orosláňu. Do užívania bolo odovzdané pred dvoma rokmi.

„Vtedy sa však na slávnostnom otvorení nemohol zúčastniť primátor partnerského mesta Orosláň Zoltán Lazók. V návšteve mu neskôr bránili protipandemické opatrenia. Uplynulý piatok prijal pozvanie na Šalianske hody. Jeho prvá cesta ho viedla práve na ihrisko Majk," dodáva radnica.

Prečítajte si tiež

Cezhraničná spolupráca

Obe ihriská boli vybudované v rámci cezhraničného slovensko-maďarského projektu Cultplay.

„Ich cieľom je priblížiť deťom i dospelým históriu a kultúrne dedičstvo susedných krajín. Do projektu sa zapojilo šesť miest zo Slovenska a štyri mestá z Maďarska: Nové Zámky, Šaľa, Komárno, Hurbanovo, Kolárovo a Svodín, ako aj štyri maďarské mestá – Oroszlány, Komárom, Tata a Kisbér," píše vedenie mesta Šaľa na svojom webe.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie zaujímavé čítanie

V Maďarsku postavili repliku šalianskeho kaštieľa
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM