Zlatica Gregorová Rôzne

Miestny vinár Patrik Heveš v ROZHOVORE: V obci sme zatúžili obnoviť ochutnávky

Jesenné počasie súvisí so zberom hrozna. Vedeli ste, že v obci Dlhá nad Váhom existuje združenie Priatelia vína?

Ilustračný obrázok k článku Miestny vinár Patrik Heveš v ROZHOVORE: V obci sme zatúžili obnoviť ochutnávky
Zdroj: Facebook

Po vinobraní nastáva obľúbené obdobie vinárov i milovníkov vína. Degustácie rôznych druhov, v rôznych oblastiach Slovenska. Na jeho západe, v obci Dlhá nad Váhom sa vinárskou činnosťou zaoberá združenie Priatelia vína. O činnosti tohto združenia nám porozprával jeho predseda Patrik Heveš.

Ako dlho ste na scéne a koľko členov tvorí Vaše združenie?

„Svoju činnosť sme začali v roku 2012. Tvorí ho 11 členov, priateľov“.

Kedy ste začali uvažovať o založení Priateľov vína?

„Nápad prišiel asi pred 4 rokmi. Každý z nás má svoju vínnu pivnicu. Navštevovali sme sa a degustovali rôzne druhy vína. V obci i okolí. Zatúžili sme obnoviť ochutnávky vín v našej obci a tak sme sa pustili do práce“.

Kedy ste zorganizovali prvú ochutnávku vín?

„Bolo to v marci 2012. Zaznamenali sme veľmi dobré ohlasy a tak sme plánovali, čo ďalej“.

Akých podujatí sa zúčastňujete?

„Naše združenie sa prezentuje na obecných podujatiach ako napr..: Verejná ochutnávka vín v marci, v júli sú to Oberačkové dni. Tento rok sme organizovali III. ročník Oberačkového sprievodu v obci . Ide o pestré podujatie s muzikou, slávnostnými konskými povozmi a samozrejme degustáciou vín. Ku koncu roka potešíme našich dôchodcov na sv. Mikuláša“.

Čím sa v tomto období zaoberá vinár? Plánujete výrobu ľadového vína?

„Momentálne je po zbere hrozna. Úroda bola celkom kvalitná. Áno, máme v pláne vyrobiť ľadové víno. Avšak všetko závisí od počasia, ak bude mrazivý december, je predpoklad na kvalitné ľadové víno. Hrozno musí byť zdravé a teploty pribl. – 7°stupňov“.

Vaše plány do budúcnosti?

„Chceli by sme si na našom pozemku budúcu jar vysadiť 7 – 8 radov viniča. V každom rade by rástol iný druh, najčastejšie sa v tejto oblasti vysádza Rizling vlašský alebo Veltlín, či Cabernet. Neskôr, podľa možností tu chceme postaviť vínnu pivničku, ktorá bude súčasťou náučného chodníka“.

Patrik Heveš dodáva, že v združení im pomáhajú ich priateľky a ženy, ktorým sa vždy odmenia spoločnými výletmi. Ich súčasťou je vždy i ochutnávka vína, ktoré je typické pre danú oblasť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM