Zlatica Gregorová Rôzne

História šalianskeho skautingu: TAKTO udalosti zaznamenala mestská kronika

Mnohí obyvatelia mesta si iste pamätajú na mládež, ktorá vykonávala dobré skutky. Hovoria si skauti a po rokoch sa opäť vynárajú na svetlo.

Ilustračný obrázok k článku História šalianskeho skautingu: TAKTO udalosti zaznamenala mestská kronika
Zdroj: TASR

História skautingu v Šali siaha do obdobia spred 50 rokov. Ako sa na staré dobré časy hnutia chcú napojiť šalianske mamy a ako udalosti z roku 2000 zaznamenala Kronika mesta Šaľa?

Obnova

Ako sa uvádza v Kronike mesta Šaľa :“Prešlo už 5 rokov, čo skupina zanietených mladých ľudí začala v Šali obnovovať skautské hnutie, ktoré bolo násilne utlmené pred viac ako 50-rokmi. Obdobie temna sa síce podarilo na krátke dva roky prerušiť v pamätných rokoch 1968 a 1969, ale skutočné podmienky na rozvoj tohto hnutia prišli až po roku 1989. Trvalo to však ďalších 6 rokov, kým sa myšlienky na jeho obnovu dostali až do Šale.“

Smelý vodca

Ako uvádzajú historické zápisky, začať túto činnosť v Šali nebolo ľahké. Najskôr sa aktivisti museli vyzbrojiť vedomosťami o hnutí a získať nielen potrebnú teóriu, ale aj prax. To si dal za cieľ okresný vodca skautingu z Nitry, 72-ročný Tibor Gero. Vďaka svojej dobrej kondícii aj pevnej mysli sa pustil do organizovania skautingu v našom meste.

Rýchly nárast

Podľa Kroniky mesta Šaľa, znovuobnovenie činnosti sa začalo v roku 1995 v podobe 12-členného oddielu. Počet skautov narastal a tak v roku 2000 mala šalianska základňa 55 registrovaných členov. Zborovým vodcom šalianskych skautov bol Aurel Kubolka. „Zásluhu na rozvoji skautského hnutia v Šali majú samosprávne orgány, orgány štátnej správy a podnikateľské subjekty na čele s akciovou spoločnosťou Duslo Šaľa. Duslo a. s. dlhodobo výhodne prenajal chatu v Inoveckých horách a priestory letného kúpaliska v Šali, ktoré vo veľkej miere využíva toto hnutie na stretávanie, výchovu, športovanie a mnohé iné aktivity nášho zboru. Stredné odborné učilište chemické zapožičalo nášmu zboru športové a tábornícke potreby a pomáha tiež pri výrobe a opravách rôznych skautských potrieb,“ uvádzajú zápisky v mestskej kronike.

Skautský tábor

Očakávanou akciou našich skautov počas roka býva niekoľkotýždňový veľký letný skautský tábor v prírode. Premiérovo ho organizovali v roku 1996 na Hornom Turčeku a potom v Obyciach. Ako informuje šalianska kronika,v roku 1999 absolvovali upršaný tábor v Hodruši – Hámroch a v tomto roku 2000 prežili najkrajší ale na organizáciu najnáročnejší tábor v Liptovských Revúcach. Úspešne sa začala rozvíjať aj nová skautská aktivita – mestské skautské tábory, situované na letnom kúpalisku v Šali.“

Výročie

Okrem toho, šalianski skauti sa aktívne podieľali aj na ďalších zaujímavých aktivitách, ako je roznášanie Betlehemského svetla, 24-hodinové pešie túry po kraji, autobusové zájazdy po vlastivedných a kultúrnych pamiatkach, spoločenské, kultúrne a aj vzdelávacie akcie v centre Slovenského skautingu na kúpalisku v Šali. V roku 2000 pripravili aj výstavu k okrúhlemu 5. výročiu hnutia v našom meste.

Šalianske mamy veria, že sa im podarí nadviazať na opäť prerušenú činnosť šalianskeho skautingu a získajú čo najviac aktívnych priaznivcov.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM