Zlatica Gregorová Kultúra

FOTO, Večianka oslávila 35 rokov: Seniorov dojali vystúpenia aj gratulácie

Ľudia, ktorí idú na zaslúžený dôchodok hútajú, ako si vyplnia všedné dni. Niektorí sa venujú svojim rodinám, iní žijú naplno a aktívne.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, Večianka oslávila 35 rokov: Seniorov dojali vystúpenia aj gratulácie
16
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa

Ďalší dôchodcovia sa zase radi stretávajú so svojimi spolužiakmi, kamarátmi či známymi. Tí, ktorí majú radi spoločnosť sú združení v seniorských kluboch.

Podali žiadosť

Jeden taký existuje i v mestskej časti Šale vo Veči už dobrých tridsaťpäť rokov. Vznikol z podnetu tamojších seniorov v roku 1983. Svoju žiadosť adresovali vtedajšiemu Mestskému národnému výboru a požadovali, aby ten zriadil klub dôchodcov. Stalo sa a nedávno mohli klubisti osláviť výročie jeho založenia. S postupom času je z Mestského národného výboru Mestský úrad a klub poznáte pod názvom Denné centrum seniorov.

Poďakovanie

Viac priblížila hovorkyňa Mesta Šaľa, Erika Kollerová: „Prvým predsedom klubu bol Ernest Mrllák, svoju funkciu však zastával veľmi krátko. O rok neskôr sa na čelo klubu dostáva Elena Banásová. Na čele klubu najdlhšie stála pani Mária Valeková, od roku 2007 do 2018. Dodnes je aktívnou a usmievavou členkou klubu. Riaditeľ OSS Ľubor Gáll jej pri tejto príležitosti poďakoval za jej osobný vklad a prínos pre klub. Vedenie prevzala začiatkom tohto roka Iveta Hučková."

„V roku 1989 bol na novovybudovanom sídlisku na Narcisovej ulici uvedený do prevádzky dom s opatrovateľskou službou. Orgány mesta rozhodli, že suterénne priestory tohto domu budú slúžiť pre spoločenský život seniorov. V tom čase sa presťahoval aj klub do týchto priestorov,“u­viedol riaditeľ OSS Ľubor Gáll.

Slzy dojatia

Bývalé vedenie klubu s Ľuborom Gállom odovzdali viacerým členom ďakovný list za aktívnu činnosť. V ňom existuje aj spevokol. Členovia si výročie pripomenuli pri príležitosti Mesiaca úcty k starším. „Vystúpili v nových blúzkach, ktoré si zakúpili vďaka príspevku, ktorý dostali 18. októbra na celomestskej oslave Mesiaca úcty k starším. S milým programom vystúpili vnúčatá a pravnúčatá členov centra – detičky z MŠ Hollého tancovali, spievali, recitovali. V očiach niektorých seniorov sa objavili slzy dojatia, no a úsmev na perách nezatajil nikto. Po vystúpení detičky rozdali ručne vyrobené srdiečka s babičkou a deduškom,“ priblížila Erika Kollerová.

Vďaka spevokolu

Prítomným oslávencom pogratuloval aj šaliansky primátor Jozef Belický, ktorý sa prihovoril: „Veča je veľmi špecifická v tom, že tu boli rôzne združenia. Sú tu aktívni dobrovoľní hasiči, záhradkári, ale bol tu napríklad aj dedinský spevokol, ktorý zanikol. Ale vy ste túto časť zaplnili. Vy ho hrdo držíte ďalej. Som vám vďačný, že spievate. Toto je odovzdávanie tradícií, zvyklostí tohto miesta. Robte to aj naďalej. Ste istotou aj pre tých, ktorí si myslia, že už ich nič dobré nečaká. Čaká. Užiť si v spoločnosti svojich rovesníkov. Ďakujem vám za to.“

FOTO, Večianka oslávila 35 rokov: Seniorov dojali vystúpenia aj gratulácie
16
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM