Zlatica Gregorová Kultúra

FOTO: Šaľania si uctili hrdinov SNP, položením vencov k pamätníku

Pri príležitosti 74. výročia Slovenského národného povstania sa opäť zišli predstavitelia mesta Šaľa aj verejnosť pri pietnom akte. Uctili si pamiatku padlých hrdinov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO:  Šaľania si uctili hrdinov SNP, položením vencov k pamätníku
Foto: Zlatica Gregorová

Slovákom sa pred 74 rokmi podarilo dostať sa spod nadvlády nemeckých okupantov. Historická udalosť sa odohrala 29. augusta 1944 v Banskej Bystrici a odvtedy si Slováci v každom meste či obci pripomínajú tieto chvíle. V duchu ďakujú hrdinom, že sa nebáli povstať za našu lepšiu budúcnosť.

Pietny akt

V utorok 28. augusta 2018 popoludní sa pri Pamätníku Slovenského národného povstania na Dolnej ulici v Šali pristavil každý, komu nie je história ľahostajná. Vďaka nej totiž existuje pokojný život v mieri, ktorý vybojovali padlí hrdinovia.

Príhovor primátora

Pietny akt sa začal slovenskou hymnou a pokračoval príhovorom primátora mesta Šaľa Jozefa Belického. Primátor v príhovore vyzdvihol „odvahu povstať proti fašizmu, proti genocíde národov, proti utrpeniu, ktoré sprevádzalo II. svetovú vojnu, proti nenávisti, diktátorstvu, proti tomu, čo ničí národy.“ Šaliansky primátor spomenul aj hrdinstvo ľudu, ktorý si ctí slobodu jednotlivca, demokraciu, humanitu a zdôraznil, že práve v súčasnosti si treba tieto historické udalosti pripomínať.

Udalosti sa zúčastnil a predstaviteľ Zväzu protifašistických bojovníkov v Galante a Šali pán Zemko a prítomným taktiež pripomenul odkaz udalostí spred rokov.

Poklona hrdinom

Prišli aj vedúci verejných inštitúcií a mestskí poslanci, ktorí sa poklonili pamiatke obetí SNP. Členky spevokolu z Denného centra v Šali na záver zaspievali pieseň Hoj, vlasť moja.

FOTO: Šaľania si uctili hrdinov SNP, položením vencov k pamätníku
18
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

V Sali si uctili pamiatku SNP #historia #sala24 #mesto

A post shared by Šaľa24 (@sala.dnes24.sk) on

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM