Anton Hrachovský Samospráva

Záleží im na našom meste: Zámčania predložili 13 parádnych projektov

O podporu v rámci participatívneho rozpočtu sa bude uchádzať viac než tucet návrhov.

Ilustračný obrázok k článku Záleží im na našom meste: Zámčania predložili 13 parádnych projektov
Foto: Anton Hrachovský

V roku 2020 vstúpi forma participatívneho rozpočtu do druhého ročníka. V roku 2019 podporila radnica v Zámkoch touto formou deväť občianskych projektov.

O víťazoch sa rozhodlo v hlasovaní a verejným posúdením. Celkovým víťazom sa stal projekt Život pre Lastovičiu.

Radnica vyčlenila na rok 2020 pre participatívny rozpočet 20-tisíc eur. Tento rok bolo podaných až 13 projektov. Pozrime sa na ne.

13 občianskych projektov

Projekty sú rôzneho charakteru. Od skrášlenia ulíc, cez environmentálne návrhy až po kastráciu mačiek.

Doktor Bike

Cieľom je zabezpečiť jednoduchú a prístupnú opravu bicykla pre verejnosť vďaka servisnému cyklostojanu s náradím. Nachádzať by sa mal v blízkosti hrádze pri rieke Nitra.

Lavičky na starej ceste

Projekt ráta s vybudovaním štyroch lavičiek v priestore pred kinom Mier, kde dobrovoľníci vysadili desiatky stromov a odkryli starú andezitovú cestu. Okrem toho by sa mala vyčistiť ďalšia časť cesty, zrecyklovať odkopaná zemina a osadiť smetné koše.

Cyril a Metod kompostujú

Zámerom je príprava a spracovanie kompostu z domácností z vchodov Cyrilometódska 28, 30 a 32. Uzamykateľné kompostéry by mali byť na zelenej ploche medzi medzi Cyrilometódskou ulicou a Bratislavskou cestou.

Živý plot-park pred kinom Mier

Tento projekt je o vysadení živého plotu dlhého 82 metrov pozdĺž hlavnej cesty na ulici F. Kapisztóryho, zo strany kina. Plniť má estetickú a izolačnú funkciu. Návrh je súčasťou plánovanej celkovej revitalizácie priestoru pri kine, ktorú už začali realizovať dobrovoľníci.

Zvýšenie kvality verejného priestoru – ulica J. M. Hurbana

Ide o vytvorenie zákutí s lavičkami pre posedenie a relax na viacerých miestach pozdĺž ulice.

Škola vonku

Zámerom je, aby žiaci trávili viac času počas vyučovania na čerstvom vzduchu, v tomto prípade na Sihoti, na mieste, kde rastú vysoké topole. Navrhovatelia očakávajú, že tieto priestory budú využívať nie len deti z Mostnej školy, ktorých rodičia prejavili záujem o tento druh výuky, ale aj učitelia, ktorí majú záujem o upevňovanie zdravia detí, počas školského vyučovania. Taktiež budú môcť tieto priestory využívať študenti na štúdium v poobedňajších hodinách.

Výsadba levanduľových záhonov na skrášlenie okolia na Tyršovej ulici

Účelom je skrášlenie okolia bytovky a vstupnej cesty k radovej zástavbe garáži na Tyršovej ulici na trávnatej ploche patriacej mestu.

Mesto je krajšie s kvetmi – Pod kalváriou

Projekt sa zameriava na zatraktívnenie prostredia a revitalizáciu parku na ulici Pod kalváriou. Nachádzajú sa v ňom štyri staršie stromy a ručná pumpa k studni. Revitalizácia má spočívať vo vysadení kvitnúcich rastlín, osadení dvoch lavičiek, dvoch smetných košov, položení novej dlažby resp. okrasných kameňov v okolí pumpy. Tá by sa mala nanovo natrieť a dokúpiť by sa k nej mala jej chýbajúca časť.

Kvetnaté premeny pred kinom

Pokračovanie revitalizácie priestoru pred kinom má byť aj vo forme ďalších dvoch kvetinových záhonov so suchomilnými trvalkami. Jeden by sa mal financovať práve z participatívneho rozpočtu, ten druhý z iných zdrojov.

Jaskyňa – hracia miestnosť

Účelom je získanie vybavenia pre klub v Komunitnom centre KOMPAS. Výsledkom by malo byť prilákanie mladých, ktorí trávia čas izolovane, resp. sa pohybujú v ohrozujúcom prostredí, do chráneného prostredia.

Kastrácie mačiek bez domova

V niektorých lokalitách mesta sa tvoria tzv. mačacie kolónie. Cieľom tohto projektu je humánnym spôsobom znížiť ich počty na uliciach a tiež ochorenia, ktoré medzi sebou šíria. Mal by byť celoplošného charakteru zabezpečiť by mal kastráciu 66 mačiek.

Lesík

Dlhé roky zanedbaný lesík pri kurtoch na Čerešňovej ulici začali pred časom čistiť dobrovoľníci. Z rozpočtu majú byť obstarané dreviny, materiál na ich stabilizovanie a materiál potrebný na vybudovanie prístreškov pre hmyz, živočíchy a vtáky.

#CykloStojanSer­visák

Aj tento projekt ráta s osadením servisného stojanu pre cyklistov. Stáť by však mal pri plánovanej cyklotrase na Podzámskej ulici, ktorú plánuje radnica vybudovať v rámci prvej etapy cyklistickej infraštruktúry v meste. Nápomocný môže byť aj pre kolobežkárov, vozičkárov a rodičov s kočíkmi.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte facebook Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM