Správy

VÝSLEDKY celonárodného sčítania: Koľko obyvateľov Nových Zámkov sa zapojilo?

Tento rok sa niesol v znamení veľkého sčítania obyvateľov. Radnica zverejnila, koľko obyvateľov nášho mesta sa zapojilo.

Ilustračný obrázok k článku VÝSLEDKY celonárodného sčítania: Koľko obyvateľov Nových Zámkov sa zapojilo?
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Počas elektronickej i asistovanej formy sčítania obyvateľov sa do cenzu zapojilo 5,22 milióna ľudí. Celkový podiel sčítaných predstavuje 92,7 percenta z odhadovaného počtu obyvateľov. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovali predstavitelia Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

V online sčítaní, ktorého zber dát ukončili na konci marca, sa samosčítalo 4,84 milióna obyvateľov. V rámci asistovaného sčítania od 3. mája do 13. júna pribudlo 376 000 sčítaných.

"Pre nás sú tieto počty úspechom, ďakujem každému, kto sa sčítal,“ povedal predseda ŠÚ Alexander Ballek. Ocenil komunikáciu s partnermi Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021, vyzdvihol samosprávy za spoluprácu pri sčítaní, rovnako tak informovanie zo strany médií.

Generálna riaditeľka Sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ Ľudmila Ivančíková informovala, že najviac sčítaných obyvateľov pochádza zo Žilinského kraja (94,6 percenta), medzi trojicu najúpešnejších patria aj Banskobystrický a Prešovský kraj (oba zhodne 94 percent sčítaných). "Banskobystrický a Prešovský kraj boli spolu s Košickým krajom lídrami v asistovanom sčítaní,“ dodala Ivančíková.

Naopak, najmenej sčítaných je v Bratislavskom kraji (jediný kraj pod 90 percent).

Ako je na tom mesto Nové Zámky?

Aktuálne zo Slovenska

Ako informovalo mesto Nové Zámky, množstvo obyvateľov si sčítanie nechali na poslednú chvíľu a využili tak termín od 12. do 13. júna.

K 13. júnu sa sčítalo viac ako 91,2 percenta obyvateľov Nových Zámkov.

„Ďakujeme všetkým obyvateľom, ktorí sa k svojmu mestu oficiálne prihlásili. Poďakovanie patrí aj stacionárnym a mobilným sčítacím asistentom, ktorí údaje spoluobčanov do systému štatistického úradu SR zadávali," informuje mesto Nové Zámky.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto. ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM