Anton Hrachovský Rôzne

V Štúrove si uctia výročie dôležitého mostu: Dve krajiny spája už vyše sto rokov

V meste na hraniciach Slovenska s Maďarskom sa chystá spomienková slávnosť. Tá sa bude konať pri príležitosti 15. výročia obnovy historického mostu Márie Valérie.

Ilustračný obrázok k článku V Štúrove si uctia výročie dôležitého mostu: Dve krajiny spája už vyše sto rokov
Zdroj: TASR

Milióny ľudí každoročne využijú most Márie Valérie, ktorý spája slovenské Štúrovo s maďarským Ostrihomom. Podľa predstaviteľov mesta Štúrovo prispel most výraznou mierou k oživeniu ekonomiky v regióne i k zníženiu nezamestnanosti. Postavili ho ešte v roku 1895. Tento rok oslávia 15. výročie jeho rekonštrukcie.

Spomienkovú slávnosť pri príležitosti 15. výročia obnovy mosta usporiada Výbor Spoločnosti slovensko-maďarského priateľstva (SSMP) v Štúrove. Po spomienkovej slávnosti sa 11. októbra v Kine Danubius uskutoční prezentácia pamätnej publikácie o príprave a účasti SSMP na obnove mosta, ktorú napísal Jozef Slabák.

Pomenovanie po Arcivojvodkyni

Na pomenovanie mosta po princeznej Márii Valérii bol potrebný súhlas od rakúsko-uhorského cisára Františka Jozefa I. a jeho manželky Alžbety Bavorskej. Arcivojvodkyňa Mária Valéria mala vtedy tridsať rokov a v Uhorsku bola veľmi obľúbená. Organizovala charitatívne podujatia, bola mecénkou nemocníc, útulkov a Červeného kríža.

História mostu Márie Valérie

V predchádzajúcich storočiach na tomto mieste síce už most bol, ale vždy išlo iba o provizórium. Pontónový most, ktorý bol vybudovaný v roku 1585 slúžil takmer sto rokov, bol v roku 1683 zničený.

Terajší Most Márie Valérie je dlhý 509 metrov, spája Štúrovo s Ostrihomom a vybudovaný bol pred 121 rokmi. Ustupujúce nemecké vojská ho v zime 1944 vyhodili do vzduchu. Za obdobie socializmu nedošlo medzi susednými štátmi k dohode a most nebol zrekonštruovaný. Medzi mestami dovtedy premávala kompa. Až na jeseň 2001 na základe dohody vlád Maďarska a Slovenska bol zrekonštruovaný a daný do prevádzky, čo sa stretlo s mimoriadnym ohlasom obyvateľov nielen oboch miest, ale aj Európskej únie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM