Správy

V prírode si treba dať POZOR na kliešte: V TÝCHTO lokalitách zvýšte opatrnosť!

Vo viacerých lokalitách južného Slovenska sa zvýšila aktivita kliešťov. Kde všade evidujú ich výskyt?

Ilustračný obrázok k článku V prírode si treba dať POZOR na kliešte: V TÝCHTO lokalitách zvýšte opatrnosť!
Zdroj: TASR

Aktivita kliešťov sa vo viacerých lokalitách na juhu Slovenska postupne zvyšuje. Vyplýva to z monitoringu, ktorý pravidelne vykonáva Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Komárne.

Prečítajte si tiež

Vysoká aktivita

Po prestávke v decembri a januári bolo monitorovanie opätovne spustené v priebehu februára. „Na viacerých lokalitách je možné pozorovať aktívne kliešte, v niektorých lokalitách bola ich aktivita veľmi vysoká a v marci sa ešte zvýšila,“ uviedol RÚVZ Komárno, ktorý monitoring vykonáva v 12 lokalitách na južnom Slovensku.

Kde si dať pozor?

Ako informoval, zvýšená aktivita kliešťov bola zaznamenaná v marci predovšetkým v rekreačnom areáli v Martovciach, na Veľkolélskom ostrove a v Kameničnej v lokalite Konkoly. Kliešte boli aktívne aj v Komárne v časti Kava, v Hurbanove v časti Bohatá a neďaleko vodného mlyna v Kolárove.

„Aktivita kliešťov sa vyhodnocuje na základe počtu nazbieraných kliešťov v danej lokalite metódou vlajkovania. Zozbierané kliešte sa zároveň vyšetrujú PCR metódou na prítomnosť baktérií spôsobujúcich lymskú boreliózu,“ pripomenul RÚVZ.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM