Anton Hrachovský Šport

V minulosti obľuboval filmové súboje: Mladý Novozámčan dnes trénuje exotické bojové umenie, VIDEO

Bojové umenia sa tešia vo svete rastúcej popularite. Okrem chronicky známych umení ako je napr. Kung fu, Budo, Judo či napr. Kickbox existuje nepreberné množstvo v našich končinách menej známych bojových umení.

Ilustračný obrázok k článku V minulosti obľuboval filmové súboje: Mladý Novozámčan dnes trénuje exotické bojové umenie, VIDEO
Zdroj: Archív Kristiána Bednárika

Bojové umenia sa tešia vo svete rastúcej popularite. Okrem chronicky známych umení ako je napr. Kung fu, Budo, Judo či napr. Kickbox existuje nepreberné množstvo v našich končinách menej známych bojových umení. Jedným z nich je aj Balintawak – bojové umenie pôvodom z Filipín, kde vzniklo v 50. rokoch minulého storočia.

Jeho názov vznikol podľa mena malej uličky na ostrove Ceba, kde toto bojové umenie vzniklo. Otcom Balintawaku je Venancio Bacon, ktorý spolu s José Villasinom zdokonalil techniku súbojov s jednou palicou. V našom meste sa tomuto bojovému umeniu venuje rodený Zámčan Kristián Bednárik (na snímke vľavo). A práve s ním sme sa o tomto menej známom bojovom umení porozprávali.

Boj približujúci reálne podmienky

Ako by ste v krátkosti popísali umenie Balintawak?

Balintawak je jeden z mnohých bojových systémov, ktoré pochádzajú z Filipín, priamo z Cebu. Je to veľmi efektívny, dynamický bojový systém, pri ktorom sa človek môže naučiť rýchlo zneškodniť útočníka.

Ktorému z ľudovo známejších umení, ako sú napr. kung fu, judo, karate, tae-bo sa najviac podobá?

Veľmi ťažko sa prirovnáva k iným bojovým umeniam, pretože obsahuje naozaj pestrú škálu zo všetkého. Trénujeme s jednou palicou alebo s jedným nožom prípadne aj bez zbrane. Pri celom tréningu so zbraňou ale aj bez nej, využívame mechaniku svojho tela, pričom môžno použiť údery, kopy ale aj páky či potknutia. Proste všetko, čo patrí do naozajstného, reálneho boja.

Ako sa Slovák dostane k takémuto bojovému umeniu? Čo vás viedlo k založeniu tréningového centra?

Vždy ma zaujímali bojové umenia a športy. A hlavne sa mi vždy páčili, keď som videl scény vo filmoch s krátkou palicou a nožom. Intenzívne sa venujem rôznym bojovým umeniam od roku 2000. Skúsil som aj zopár iných štýlov FMA (filipínske bojové umenia – pozn. red.) ale nenašiel som v tom taký záujem ako v Balintawaku. Od júla 2013 sme oficiálnymi reprezentantmi Balintawaku na Slovensku. V tej dobe som sa aj rozhodol učiť tento systém v Nových Zámkoch.

Aké výhody prinesie človeku pestovanie tohto športu?

Každý cvičenec, ktorý sa rozhodne začať tento štýl trénovať, musí prejsť istými základmi pod mojím dohľadom. Nie je to nič ťažké a človeku sa pritom zlepší jeho vlastná koordinácia tela, jeho kondícia po čase prudko vzrastie a s tým aj jeho reflexy, reakcie a sila. Ako som spomenul, je to dynamický systém.

Zúčastňujete sa nejakých medzinárodných podujatí? Ak hej, kde sa chystáte najbližšie?

Každý rok zvykneme v Nových Zámkoch organizovať seminár pod vedením nášho učiteľa z Anglicka Richarda Cotterila. Alebo cestujeme za ním na seminár do Maďarska, Čiech alebo Rakúska. Ak sa nám podarí, v roku 2017 by sme radi priviedli na Slovensko aj zakladateľa nášho štýlu Bobbyho Taboadu.

Môže sa dáky prípadný záujemca prihlásiť u vás v klube? Resp. Čo ak sa chce niekto začať učiť Balintawak? Ako má postupovať?

U nás v klube sa môže ktokoľvek prihlásiť počas celého roka. Stačí mi len dať vedieť cez Facebook alebo na mobil, že si to chce prísť skúsiť. Všetko mu bude vysvetlené postupne. Nemusí sa ničoho obávať, aj keď cvičíme s palicou alebo tréningovým nožom, k úrazu nikdy neprišlo. Ja a môj tím sa snažíme ľudí niečo naučiť. A je to vhodné aj pre ženy, takže naozaj sa netreba báť. Ak sa chcete naučit brániť sa, treba to naozaj prísť skúsiť.

Akým ďalším umeniam sa venujete a ktoré z nich môžu ľudia skúsiť v NZ alebo okolí?

Okrem balintawaku vyučujem ešte v klube Wing Chun kung fu. Tak isto je možné si to prísť skúsiť, učím to trochu inak – reálnejšie s prihliadnutím na dnešnú dobu.

Prípadní záujemcovia, ktorí by si radi vyskúšali niečo nové sa môžu u Kristiána Bednárika hlásiť na facebookovej stránke Real Combat Clubu Nové Zámky.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM