Anton Hrachovský Samospráva

Športhotel je predaný. Poslanci hovoria o fatálnom zlyhaní, radnica mlčí, FOTO

Atletický klub predal hotel nachádzajúci sa v areáli na Sihoti. Tento krok sa nepozdáva viacerým poslancom. Radnica sa k situácii nevyjadruje.

Ilustračný obrázok k článku Športhotel je predaný. Poslanci hovoria o fatálnom zlyhaní, radnica mlčí, FOTO
5
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Atletický klub z Nových Zámkov predal budovu Športhotela na Sihoti za ani nie 40-tisíc eur do rúk súkromníka. Medzi poslancami spôsobil tento krok rozruch. Pred časom sa totiž hovorilo o rozsiahlej investícii mesta, rádovo niekoľko miliónov eur, vďaka ktorej by mal na Sihoti vzniknúť viacšportový komplex. Útočisko v areáli na Sihoti by tak po novom našli okrem atlétov, gymnastov a futbalistov aj hokejbalisti, futsalisti a zvyšné oddiely futbalového klubu FKM.

Aktuálne pôsobia na Sihoti mládežníci futbalového FKM, ženský klub Union, atléti a gymnasti.

Komplikácia pre Sihoť 2022

O predaji Športhotelu sa hovorilo aj na februárovom mestskom zastupiteľstve. S krokom atletického klubu nesúhlasí poslanec Ladislav Borbély, ktorý pred časom predostrel víziu projektu Sihoť 2022 a predaj považuje za morálne zlyhanie atletického klubu.

„Dva týždne sme tam chodili so šéfmi športovej komisie a stavebnej sekcie mesta, aj s architektom, s ktorým sme riešili kompletne celý areál. Pri tejto príležitosti pán Straňovský ani raz nespomenul, že to idú predávať,“ povedal Borbély.

Dodal, že spätne sa dozvedel o pôvodnej ponuke za 150-tisíc eur, potom za 120-tisíc a finálnej cene 38-tisíc.

„Myslím, že je to veľmi nečestné a zbabelé jednanie zo strany atlétov. Na ten hotel si pred niekoľkými rokmi vybrali, pokiaľ viem, úver 50-tisic eur a dodnes ho nesplatili. Oni nám ten hotel ponúkali ale so záväzkom 28-tisíc eur. Myslím si, že keď vieme, že ho ideme zbúrať, bol by to investičný lapsus,“ povedal Borbély.

Podľa Borbélyho atléti takto skomplikovali projekt Sihoť 2022, pretože nová futbalová hala na mieste terajšieho Športhotela mala byť napojená na gymnastickú halu.

„V danej situácii sa nemalo čakať, že mesto vyplatí za atlétov 28-tisíc eur, keď im aj investuje do bežeckého oválu. Mali mať toľko podnikateľského charakteru, aby si svoj dlh vyriešili a nečakať, že ich niekto zachráni. V areáli na Sihoti by mal byť športový hotel. Ale nie papundeklová, ohyzdná stavba, ktorá nemá nič spoločné s ubytovaním. Tam skutočne môžu ubytovávať len asociálov a tých, ktorí sem prídu len na prenocovanie. Ten hotel je momentálne nepoužiteľný, osobne som si ho prehliadol. Má pekne natretú fasádu, ale pri väčšom vetre sa môže vzniesť do vzduchu,“ dodal Ladislav Borbély.

Situácia podľa Borbélyho nie je neriešiteľná, malo by sa však začať rokovať s novým majiteľom.

Pohľad „atlétov“

Stanovisko k predaju budovy Športhotela zaujal na sociálnej sieti aj predseda Atletického clubu Nové Zámky Štefan Straňovský. Atletický club získal nehnuteľnosti v areáli štadióna na Sihoti delimitáciou po rozpade TJ Elektrosvit. Ubytovacie zariadenie prevádzkoval 28 rokov.

„Stará budova si vyžaduje nemalé investície na rekonštrukciu, na ktoré Atletický club nemá finančné prostriedky. Z tohto dôvodu výbor AC rozhodol, že klub sa nebude naďalej venovať podnikateľskej činnosti a budovu odpredá. Športhotel bol na predaj v realitnej kancelárii už od roku 2015,“ povedal Straňovský.

Ako dodal, budovu sa nedarilo predať z dôvodu, že pozemky pod hotelom vlastnilo mesto. Pre vysoké prevádzkové náklady na údržbu budov a z dôvodu pripravovaného projektu obnovy štadióna ponúkol klub všetok nehnuteľný majetok, vrátane Športhotela, mestu.

Podľa Straňovského bol majetok ponúknutý mestu dávnejšie už viackrát, aj predchádzajúcim primátorom mesta.

„V roku 2019 sme majetok AC opätovne ponúkli mestu. Po spoločných rokovaniach nám bolo oznámené, že Športhotel z dôvodu ťarchy zostávajúceho úveru v banke nemôže mesto prijať do svojho majetku. Keďže klub urgentne potreboval financie, výbor AC rozhodol, že zníži cenu budovy Športhotela v realitnej kancelárií na úroveň zostatku investičného úveru a vzniknutých prevádzkových nákladov. Keby sa nezrealizoval rýchly predaj, klubu by hrozili exekúcie a tým pádom aj zablokovanie dotácií na športovú činnosť. Budovu mohol odkúpiť ktokoľvek, bolo to v ponuke realitnej kancelárie,“ pokračuje predseda klubu.

„Predaj prebehol legálne a korekne a dištancujeme sa od dezinformácií, že primátor mesta akokoľvek zasahoval do tohto predaja. Práve naopak, sme vďační primátorovi, že sa aktívne angažoval pri rokovaniach so zástupcami Slovenského atletického zväzu pri rokovaniach o podmienkach poskytnutia dotácie na rekonštrukciu atletického štadióna. Garantoval 40 %- nú spoluúčasť mesta na projekte, čo v konečnom dôsledku aj mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo. Podmienkou na poskytnutie dotácie na rekonštrukciu atletického štadióna, ktorú mesto získalo v čiastke 350-tisíc eur, je vysporiadaný majetok mesta ako investora. Sú to objekty, ktoré priamo súvisia so športovou činnosťou. Keďže k nim Športhotel nepatrí, mesto môže dotáciu čerpať v plnom rozsahu,“ dodal na záver Štefan Straňovský.

Fatálne zlyhanie?

K téme sa vyjadrila aj poslankyňa Eva Polerecká. „Do budúcna nám toto podľa mňa spôsobí veľký problém. Čo s tým chceme robiť? Je vôbec niekto schopný túto situáciu riešiť, zvrátiť ju alebo sa aspoň zamyslieť, že čo sa vlastne stalo? Už istú dobu sa tu bavíme o nejakej megainvestícii a potrebách športu,“ povedala Polerecká, podľa ktorej bol predaj za cenu garsónky zlým riešením.

„Neviem si predstaviť, že teraz začneme investovať do toho športového areálu, keď nám tam v strede vznikne ubytovňa pre zahraničných robotníkov. To si neviem a ani nechcem predstaviť. Robte niečo, začnite konečne rokovať,“ nechala sa počuť Polerecká.

Na rozdiel od Borbélyho si nemyslí, že išlo o zlyhanie Štefana Straňovského. „Myslím, že išlo o fatálne zlyhanie vedenia mesta. Nový vlastník teraz s mestom vôbec nemusí rokovať. Na druhú stranu, my ako mesto budeme musieť strpieť veľa vecí,“ dodala Polerecká.

Svoj názor predostrel aj poslanec Ivan Katona. „Je neuveriteľné, že atletický klub, ktorý žiada od mesta dotácie, zníži cenu zo 120 na 38-tisíc. Neverím, že je to náhoda. Takto sa to udiať nemohlo, že nikto o tom nevedel a zrazu sa to predalo,“ povedal Ivan Katona. Dodal, že ak je pravda, že primátor bol v kontakte s potenciálnymi kupcami, ide o tragédiu.

Mesto mlčí

Dnes24 sa obrátilo aj na vedenie mesta, ktorému atletický klub ponúkol Športhotel na predaj.

Na otázky, prečo mesto nereagovalo na ponuku Atletického klubu na odkúpenie budovy Športhotela, kto je kupcom, či má mesto vedomosť, ako plánuje kupec nakladať s hotelom a tiež či vie radnica potvrdiť informácie, že primátor sa o predaji bavil s potenciálnymi kupcami, radnica neodpovedala ani po viac ako troch týždňoch.

AKTUALIZÁCIA (vo štvrtok 12. marca o 8:50): Radnica zaslala odpoveď na otázku ohľadom ponuky na kúpu hotelu – ponuku atletického klubu vzala na vedomie.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte facebook Dnes24.

V areáli na Sihoti sídlia okrem Športhotela aj futbalisti, atléti a gymnasti
5
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM