Správy

Novozámocká televízia v ohrození? Poslanci chceli zrušiť spoločnosť vlastniacu licenciu

Na aprílovom zasadnutí mestského zastupiteľstva bolo poriadne rušno. Časť poslancov chcela zrušiť spoločnosť, ktorá vlastní vysielaciu licenciu Novozámockej televízie.

Ilustračný obrázok k článku Novozámocká televízia v ohrození? Poslanci chceli zrušiť spoločnosť vlastniacu licenciu
Zdroj: Pixabay.com

Ako informovalo mesto Nové Zámky, opoziční poslanci navrhli zrušiť mestskú spoločnosť Novocentrum. Tá je držiteľom licencie na vysielanie mestskej televízie. Ako dodala radnica, samotné mesto licenciu získať nemôže a obyvatelia by tak boli odkázaní iba na internet.

Chcú úver

Na rokovanie mestského zastupiteľstva (20. apríla) prišiel na pretras aj návrh patronátneho vyhlásenia, ktorým banka podmieňuje schválenie úveru 15-tisíc eur pre spoločnosť Novocentrum Nové Zámky.

„Mesto Nové Zámky ako jediný akcionár spoločnosti Novocentrum sa zaväzuje bez predchádzajúceho súhlasu banky okrem iného nerobiť žiadne právne úkony v súvislosti s prevodom akcií Novocentra, vznikom zabezpečenia na akciách alebo znížením podielu mesta v spoločnosti. Mesto má vplývať na Novocentrum, aby si riadne vykonávalo svoju podnikateľskú činnosť a plnilo všetky záväzky," informuje mesto Nové Zámky.

Činnosť spoločnosti

Podľa radnice je pôvodne stavebná spoločnosť Novocentrum Nové Zámky a.s. držiteľom licencie na televízne vysielanie. Jej jedinou podnikateľskou činnosťou je práve Novozámocká televízia.

„Podľa posledných údajov zverejnených na webe FinStat dosahuje v rokoch 2017 – 2020 celkové výnosy od 240-tisíc do 211-tisíc eur. Z päťdesiatti­sícovej ekonomickej straty v roku 2017 spoločnosť postúpila do zisku 7 800 eur v roku 2020. Rok 2021 predpokladá ukončiť so ziskom približne 5 900 eur. Stále má však záporné vlastné imanie," píše magistrát na svojom webe s tým, že firma od banky žiada 15-tisícový úver na prevádzkové a mzdové náklady.

Prečítajte si tiež

Protizákonný návrh?

Podľa radnice niektorí opoziční poslanci považovali hospodárske výsledky firmy za dôvod na zrušenie celej spoločnosti.

„Poslanec Peter Podbehlý navrhol uznesením požiadať primátora mesta Otokara Kleina, aby Novocentrum zrušil. Namiesto súčasného televízneho vysielania majú obyvateľom stačiť prenosy cez internet," píše radnica.

Zasiahol však viceprimátor Lukáš Štefánik. Ten upozornil, že legislatívne zakladať a zrušovať obchodné spoločnosti nemôže osobne primátor. Podobné úkony sú na pleciach mestského zastupiteľstva.

„Pôvodný návrh uznesenia by teda bol protizákonný. L. Štefánik dodal, že niekoľko dní predtým mala v dome kultúry hodnotiacu schôdzu Jednota dôchodcov na Slovensku. Seniori, ktorí nie sú aktívni na sociálnych sieťach a mnohí nemajú prístup k výkonnému internetu, považujú vysielanie NZTV za dôležitý zdroj informácií o udalostiach v meste," informuje mesto Nové Zámky.

Za návrh na zrušenie Novocentra napokon hlasovalo 9 mestských poslancov, pričom 12 ich bolo proti: „Patronátne vyhlásenie mesta v prospech spoločnosti Novocentrum schválilo hlasmi 13 poslancov, proti bolo 9."

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM