Anton Hrachovský Rôzne

Novozámocká škola nadväzuje kontakty v zahraničí: Žiaci budú skúmať inteligenciu

Jedna z popredných základných škôl v Nitrianskom kraji sa opäť zapojí do medzinárodného projektu. Spolupracovať bude so zahraničnými partnermi a školáci si posvietia na ľudskú inteligenciu.

Ilustračný obrázok k článku Novozámocká škola nadväzuje kontakty v zahraničí: Žiaci budú skúmať inteligenciu
Zdroj: Archív ZŠ Hradná

Pred necelými dvoma týždňami vyšiel najnovší rebríček základných a stredných škôl na Slovensku, ktorý pravidelne vyhotovuje Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO). Najvyššie z novozámockých základných škôl sa v rebríčku umiestnila ZŠ na Hradnej ulici, ktorej patrí 24. miesto v celoslovenskom merítku a druhé miesto rámci Nitrianskeho kraja. Jej žiaci dlhodobo podávajú vynikajúce výkony, či už na poli učenia alebo športových aktivít. Teraz ich čaká ďalšía výzva – účasť na medzinárodnom projekte Erasmus+.

Medzinárodné skúsenosti z minulosti

ZŠ Hradná má skúsenosti s grantom Erasmus+ už z minulého roka. V rámci neho získala lektora z Portugalska – André Filipe Novais Pereira pôsobil na ZŠ Hradná ako lektor hudobnej výchovy. Predmetová komisia cudzích jazykov spolupracuje s partnerskými školami v zahraničí už niekoľko rokov. V minulosti škola realizovala aj stretnutia partnerských škôl prostredníctvom projektu Comenius. Kolektív tejto základnej školy bol úspešný aj tento rok a získal ďalší grant na projekt Erasmus +. „Cieľom projektu je pomôcť zvýšiť kvalitu výučby a učenia anglického jazyka,“ vysvetlila Marta Bystrická, riaditeľka Základnej školy Hradná. Témou projektu je využitie viacnásobnej inteligencie a kooperatívne vyučovanie. Názov projektu je We are cooperARTive a sústreďuje sa na dielo Malý princ od Antoine de Saint-Exuperyho. V rámci projektu to prinesie spoluprácu s ďalšími krajinami – Španielskom, Talianskom, Estónskom a Poľskom.

Škola má naplánovaných 6 nadnárodných stretnutí:

  • November 2016 – Španielsko
  • Február 2017 – Taliansko
  • Máj 2017 – Poľsko
  • Október 2017 – Španielsko
  • Máj 2018 – Estónsko
  • Jún 2018 – Slovensko

Budú skúmať inteligenciu

„Aj keď pri učení v školách musíme dodržiavať stanovené osnovy, pedagógovia by sa nemali báť využívať svoju kreativitu. Už od detstva si totiž na sebe a ostatných všímame, že učenie sa nám ide niekedy ľahšie, inokedy zas vyžaduje väčšiu námahu. Práve okolo otázky prečo to tak je, a ako to využiť v prospech učenia, sa sústredí aj tento projekt,“ vysvetlila Marta Bystrická. Pri praktických ukážkach budú v rámci projektu využívať zistenia profesora a neuropsychológa Howarda Gardnera, ktorý sa komplexne zaoberá problematikou inteligencie. Tá sa podľa neho nedá definovať len prostredníctvom IQ, ale skôr ako súbor ľudských zručností, ktoré človeku umožňujú získať akékoľvek poznatky. „Verím, že sa nám projekt vydarí a naši žiaci získajú nové priateľstvá,“ dodala riaditeľka školy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM