Anton Hrachovský Rôzne

Novozámocká nemocnica dlhodobo s problémami: Jej dlhy vzrástli o stovky percent

Novozámocká nemocnica sa dostala na popredné priečky. Bohužiaľ, v negatívnom svetle. Z výsledkov kontroly hospodárenia s verejnými prostriedkami a s majetkom v deviatich štátnych nemocniciach vyplynulo, že aj v nej došlo k opakovanému porušovaniu zákona.

Ilustračný obrázok k článku Novozámocká nemocnica dlhodobo s problémami: Jej dlhy vzrástli o stovky percent
Foto: Viktória Botošová

Podľa kontroly NKÚ dochádzalo k porušeniam zákonu v týchto nemocniciach: UN Bratislava, UN Košice, FNsP Prešov, FNsP Žilina, FNsP Banská Bystrica, FN Nitra, FN Trnava, FN Trenčín a FNsP Nové Zámky. V rokoch 2011 až 2015 prišlo k opakovanému porušovaniu zákona o rozpočtových pravidlách, zákona o správe majetku štátu, či zákona o verejnom obstarávaní. Nemocnice neplnili rozpočty schválené ministerstvom zdravotníctva a s výnimkou FN Nitra sa dlhodobo zadlžovali.

„Kontrolóri, ktorí preverovali obdobie rokov 2011 až 2015, najčastejšie poukazujú na porušovanie zákona o rozpočtových pravidlách, ktorý je pre nemocnice základnou právnou normou v oblasti vynakladania verejných zdrojov a hospodárenia s nimi,“ uvádza sa v zistení NKÚ publikovanom na webe vlády Slovenskej republiky.

Podľa zistení dosiahla kumulovaná strata v kontrolovaných deviatich štátnych nemocniciach za celé kontrolované obdobie sumu viac ako 76 miliónov eur. Najväčšiu nákladovú položku predstavovali náklady na mzdy (44–58 %), pričom za sledované obdobie vzrástli až o 25%. Druhou najviac rastúcou položkou boli výdaje na nákup spotrebného materiálu (nárast o 18 %).

Tvrdilo sa, že dlh klesá. V skutočnosti rastie

„Je pre mňa nepochopiteľné, že neexistuje jednotný systém riadenia rozpočtov, sledovania výnosov a nákladov, manažovania pohľadávok a záväzkov. Ak ministerstvo schvaľuje rozpočet nemocnice, ktorá roky schválené rozpočty neplní a ktorý nezodpovedá trendu hospodárenia, je na zlom hospodárení nemocníc priamo spoluvinníkom,“ nechal sa počuť Viliam Novotný, predseda strany Šanca a dlhoročný predsedu zdravotníckeho výboru parlamentu. Ako ďalej podotkol, ministri vládnej strany SMER štyri roky zavádzali tvrdeniami, že tempo zadlžovania sa zmenšuje. Z kontroly podľa neho vyplýva pravý opak. „Dlhy voči dodávateľom za 5 rokov vzrástli o 213 % a presahujú o 27 % hodnotu majetku nemocníc. Nemocnice náklady neznižujú a nehľadajú v nich rezervy, práve naopak, náklady sústavne narastajú. V súčasnosti na 100 zarobených eur za zdravotnú starostlivosť, minú štátne nemocnice na nákladoch v priemere 122,59 eur,“ prezradil Novotný.

Percentuálne najviac narástli záväzky FNsP Nové Zámky – o takmer 750 %, ich podiel na majetku je však po FN Nitra najnižší.

Pochybné obstarávanie

„Súťaže na prístroje a vybavenie s jedným uchádzačom, známky jasného konania v zhode, často zabezpečované externými firmami vybranými bez verejného obstarávania, ktoré viedli k predraženiam zákaziek o 32 % až 167 %, budú určite zaujímať políciu a prokuratúru,“ tvrdí Novotný. Podľa neho treba nemocnice riadiť a kontrolovať ako jednu sieť. „Je potrebné zaviesť jednotný systém riadenia rozpočtov, aby sa hospodárenie nemocníc dalo ľahko porovnávať a z ich neplnenia vyvodiť systémové opatrenia.“

Hospodársky výsledok Novozámockej nemocnice

Údaje pochádzajú z Čiastkovej správy o verejných financiách a majetku zdravotníckych zariadení. Zobrazujú výsledky hospodárenia FNsP Nové Zámky v tisícoch eur za posledné roky. Za posledných päť rokov sa ocitla novozámocká nemocnica v zelených číslach iba raz – a to v roku 2011, čo však bolo spôsobené prerozdelením štátnej dotácie vo výške 243 miliónov eur. Nasledujúce roky už smerovala do negatívnych čísel, pričom v roku 2012 činil jej dlh takmer 3 milióny eur. V uplynulom roku 2015 to bolo 938 tisíc eur.

  • rok 2011: zisk 345 tisíc eur
  • rok 2012: strata 2 992 tisíc eur
  • rok 2013: strata 1 482 tisíc eur
  • rok 2014: strata 1 329 tisíc eur
  • rok 2015: strata 938 tisíc eur

Môže vás zaujímať:

Kožné ochorenie trápi stovky tisíc Slovákov: Nemocnica poskytne vyšetrenie zadarmo

Novozámocká nemocnica vyhlásila verejné obstarávanie: Pribudnú nové prístroje

Poznáme najlepšie a najhoršie nemocnice na Slovensku. Ako dopadla tá naša?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM