Anton Hrachovský Rôzne

Nosenie detí v šatke a nosiči je v móde: Trendu sa nevyhli ani Nové Zámky, FOTO

V prvý októbrový týždeň vstúpia do ulíc nosiaci rodičia z celého Slovenska. Spoločne tak oslávia radosť z nosenia svojich detičiek na počesť Medzinárodného týždňa nosenia detí.

Ilustračný obrázok k článku Nosenie detí v šatke a nosiči je v móde: Trendu sa nevyhli ani Nové Zámky, FOTO
Zdroj: Nosíme v Nových Zámkoch

Do štvrtého ročníka Medzinárodného týždňa nosenia detí (MTND) sa zapojilo doposiaľ rekordných 48 miest z celého Slovenska a dokonca aj maminy žijúce v Írsku. Spoločne pripravili nabitý program workshopov, ktoré budú okrem témy nosenia zahŕňať aj celý koncept kontaktného rodičovstva – od dojčenia na požiadanie, cez rešpektujúci prístup k deťom, bezplienkovanie, látkovanie, barefoot až po zdravý životný štýl. Sprievod rodičov s deťmi v šatkách a nosičoch sa odohrá aj v Nových Zámkoch.

Nosenie detí v šatke má viacero výhod. „Keď porovnáme nosenie dieťaťa v šatke s kočíkovaním, má to nespočetne veľa výhod. Kto by chcel byť predsa odložený v studenom kočíku, z ktorého má zlý výhľad a cíti sa v ňom sám? Každé dieťa chce byť predsa pri matke, cítiť jej teplo, jej vôňu, jej tep, mať pocit bezpečia. Niektorí rodičia začínajú nosiť kvôli zdravotnému stavu dieťaťa, niektorím to príde praktické a iní to skrátka považujú za prirodzené,“ prezradila Renáta Jóbová, hlavná organizátorka osláv Medzinárodného týždňa nosenia detí 2016 v Nových Zámkoch.

Móda nosenia dorazila i do Nových Zámkov

Podobne ako v iných mestách na Slovensku, trend nosenia detí v šatkách sa pomaly uchytil aj v Nových Zámkoch. „Na tohtoročnom podujatí v Nových Zámkoch očakávame účasť asi 50 aktívne nosiacich rodičov,“ odhadla účasť v našom meste Renáta Jóbová.

Odkiaľ však táto móda pochádza? Nosenie má na Slovensku svoju tradíciu, no moderné spôsoby nosenia sa dostávajú do povedomia len posledných pár rokov. „Naši prarodičia nepoznali módu nosenia, no bolo to pre nich praktické a preto nosili. Vtedajšie šatky- hajtky sa s modernými šatkami nedajú ani porovnať, no účel plnili. Nosenie má na Slovensku dlhodobú tradíciu,“ dodala Renáta Jóbová.

Program medzinárodného týždňa nosenia detí 2016 v Nových Zámkoch

  • Nedeľa 2. októbra od 09:00
    • Výstava fotografií ´Nosíme naše deti´ (bude trvať počas celého týždňa, v OC Aquario)
  • Utorok 4. októbra o 10:00
    • Workshop s poradkyňou nosenia Timi (v KC Kompas na Pribinovej 3)
  • Streda 5. októbra o 10:00
    • Workshop so šatkami (v KC Kompas na Pribinovej 3)
  • Štvrtok 6. októbra
    • o 10:00 Sprievod nosiach rodičov (Začiatok na Hlavnom námestí pri Súsoši sv. Trojice)
    • o 11:00 Ukážková hodina cvičenia pre deti s Mirkou (Tanečná škola Viva)
  • Piatok 7. októbra
    • o 15:30 Vystúpenie Tanečnej školy Viva: Babysalsa (OC Aquario)
    • o 15:45 Losovanie o vecné ceny (OC Aquario)
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM