Správy

Neďaleko Zámkov chcú postaviť veterný park: Tvoriť by ho mali TRI elektrárne

V okrese Nové Zámky by mohol vzniknúť veterný park pozostávajúci z troch veterných elektrární. Predpokladaný začiatok výstavby je marec 2024.

Ilustračný obrázok k článku Neďaleko Zámkov chcú postaviť veterný park: Tvoriť by ho mali TRI elektrárne
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

V blízkosti obce Strekov v Novozámockom okrese by v priebehu dvoch rokov mohol vzniknúť nový veterný park. Postaviť ho plánuje spoločnosť Energiepark s.r.o. Jej zámer je už predložený na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

Tri elektrárne

Veterný park má vyrásť v extraviláne obce, vo vzdialenosti 2,5 kilometra od zastavaných častí.

Pozostávať bude z troch veterných elektrární, ktoré budú zaberať manipulačnú plochu s rozlohou približne 7 200 metrov štvorcových.

Prečítajte si tiež

Ako bude vyzerať?

„Vybudovanie veterného parku zahŕňa výstavbu súvisiacej dopravnej a technickej infraštruktúry a trasovanie elektrického vedenia do novovybudovanej rozvodne. Všetky objekty budú prepojené cestnými komunikáciami,“ uvádza sa v zámere investora.

Konkrétna podoba veterných elektrární bude známa až v dokumentácii pre územné a stavebné konanie. Výška veže by sa mala pohybovať v rozmedzí 145 až 170 metrov a priemer rotora od 150 do 200 metrov. Predpokladaný začiatok výstavby je marec 2024, termín začiatku prevádzky je august v rovnakom roku.

„V prípade výstavby veterného parku s tromi veternými elektrárňami a inštalovanom výkone 16,8 MW je predpokladaná ročná produkcia 45 900 MWh ročne,“ konštatuje sa v zámere investora.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM