Anton Hrachovský Kultúra

Návrat do histórie: Obec v okrese Nové Zámky pripravila remeselný deň v kaštieli

V Bardoňove sa odohrá tradičný remeselný deň, ktorý má návštevníkom pripomenúť jarmočnú atmosféru. Prichystaný je aj kultúrny a zábavný program. Veď pozrite, čo na vás čaká.

Ilustračný obrázok k článku Návrat do histórie: Obec v okrese Nové Zámky pripravila remeselný deň v kaštieli
Zdroj: TASR

Tí, čo majú radi históriu, si pravdepodobne užijú pekný deň. Chystajú sa Kaštieľske slávnosti, ktoré sa budú konať 4. augusta 2018, so začiatkom o 14:00. V areáli kaštieľa v Bardoňove sa uskutoční 12. ročník Kaštielskeho kultúrneho a remeselného dňa s bohatým kultúrnym a spoločenským programom.

Cieľom podujatia je vytvorenie atmosféry ako na jarmoku s tradičných výrobcov. Jeho súčasťou bude súťaž vo varení gulášu, remeselnícke trhy a pre najmenších aj detské atrakcie. Obec poskytla trhovníkom miesta bezplatne i vstup pre návštevníkov je zdarma.

Národná kultúrna pamiatka v okrese

Obec neďaleko Podhájskej v okrese Nové Zámky skrýva takpovediac historický poklad. Nachádza sa v nej kaštieľ s parkom vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Je prístupný verejnosti a je v ňom zriadené múzeum.

Jeho história sa začala písať v 18. storočí. Pôvodne vznikol zrejme ako baroková kúria, no časom bol viackrát prestavaný. Dlho bol majetkom rodiny Kelecsényiovcov, ktorá ho dala postaviť ako svoje sídlo. V druhej polovici 19. storočia patril Rafael Kelecsényi k elite Tekovskej župy a tak sa rozhodol vybudovať reprezentatívne sídlo. Jeho posledná prestavba sa datuje do roku 1888, keď sa rozšíril o časť severného a o celé východné krídlo. V druhej polovici 19. storočia sa tak zmenil na trojkrídlovú rezidenciu.

Počas 2. svetovej vojny sa v ňom usadilo nemecké veliteľstvo, neskôr ho sovietski vojaci vyrabovali a sprevádzkovali v ňom nemocnicu. V 50. rokoch 20. storočia sa z neho stala škola. Keď bola neskôr zrušená, kaštieľ začal chátrať. V roku 1991 sa začala veľká rekonštrukcia celého objektu.

Program Kaštieľskych slávností v Bardoňove

Okrem vyššie spomenutého programu čaká na návštevníkov aj hudobná a tanečná produkcia.

  • 14:00 – otvorenie
  • 14:30 – Záhradkárska heligónka Lipovčanka
  • 15:00 – Ženská folklórna skupina z Pozby
  • 15:30 – vyhodnotenie súťaže vo varení gulášu
  • 16:00 – Tanečná skupina Texas – Zbrojníky a Hudobná skupina Country men
  • 17:00 – 18:30 – Hudobná skupina Kašubovci
  • 19:00 – 20:00 – Jolly a Suzi z MR
  • 20:00 – Zábava – skupina Atlantic

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM