Viktória Botošová Rôzne

Mestský úrad netradične: Biele plášte, hadičky a ihly. FOTO z miesta

V piatok sa prízemie Mestského úradu v Nových Zámkoch zmenilo na nepoznanie. Máte strach z ihiel, či krvi? Fotky teda radšej nepozerajte.

Ilustračný obrázok k článku Mestský úrad netradične: Biele plášte, hadičky a ihly. FOTO z miesta
Foto: Viktória Botošová

Dňa 23. októbra 2015 od 8:00 hod. do 13:00 prebiehala na prízemí Mestského úradu Nové Zámky – Novozámocká kvapka krvi. „Je to úžasná vec, keď ľudia prídu a keď je akcia úspešná. Som rád, že Transfúznu stanicu v Nových Zámkoch môžeme podporiť aj na úrovni mesta,“ začal primátor Otokar Klein.

„Sám za seba môžem povedať, že už viackrát som daroval krv a to nielen teraz v poslednom období. Človek však niekedy zabudne, že v tých trojmesačných intervaloch sa to dá. Za posledné dva roky som sa snažil každé tri mesiace chodiť darovať krv,“ vysvetlil primátor.

Ako doplnil, kto je zdravý a môže tak urobiť, nech tak učiní, lebo nikdy nevieme, kedy túto vzácnu tekutinu môžeme potrebovať. „Ja verím, že stiahneme nielen zamestnancov z mestského úradu, ale aj ľudí zvonka z ulice,“ hovorí. Tým, čo majú strach odkázal primátor toto. „Nech sa neobávajú, lebo dámy, ktoré krv odoberajú sú veľmi milé a ochotné. Ja z toto mám vždy zážitok,“ dodal primátor a ponáhľal sa za svojimi povinnosťami.

Ako to celé prebieha

„Ide už o štvrtý ročník Novozámockej kvapky krvi, ktorý je pod záštitou pána primátora. Pán primátor je naklonený tejto aktivite a máme aj veľmi veľkú podporu mesta,“ informovala nás Daniela Mészarosová, vedúca pracoviska Národnej transfúznej služby SR – pracovisko Nové Zámky. Aj keď bolo ešte len deväť hodín ráno, doplnila, že záujem darovať krv je a ľudia postupne prichádzajú.

Boli sme zvedaví, ako teda vyzerá celý priebeh darovania krvi. „Každého darcu, ktorý príde a je ochotný a rozhodnutý darovať krv privítame a dostane občerstvenie pred odberom. Následne vyplní dotazník darcu, ktorý je povinný vyplniť. Po vyplnení ide darca do evidencie, kde ho pracovníčka zaeviduje do nášho informačného systému, potom ho vyšetrí lekár a posúdi výsledky, ktoré má darca na dotazníku,“ vysvetľuje a ako doplnila, potom už len záleží, či lekár povolí alebo nepovolí odber krvi. „Odber krvi, by nemal trvať dlhšie ako desať minúť. Po odbere dostane darca opäť občerstvenie,“ dodala. Ak ste dnes darovať krv nestihli na transfúznej stanici v našom meste tak môžete kedykoľvek učiniť.

Radnica sa dnes zmenila na nepoznanie!
15
Galéria
Foto: Viktória Botošová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM