Anton Hrachovský Samospráva

Bude v Zámkoch regulované parkovanie? Poslanci budú rozhodovať o návrhu radnice

Mestský úrad v Nových Zámkoch pripravil návrh nového regulovaného parkovania. O jeho prijatí rozhodnú poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Bude v Zámkoch regulované parkovanie? Poslanci budú rozhodovať o návrhu radnice
7
Galéria

Parkovanie je už roky jednou z najpálčivejších tém v Nových Zámkoch. Áut je priveľa, parkovísk je málo a parkovací dom zjavne v nedohľadne. Medzitým vyplával na povrch problém s prideľovaním parkovacích miest, ktorý dospel až do odstraňovania vyhradených parkovacích miest na sídliskách.

Radnica tak podľa vlastných slov pristúpila k mapovaniu parkovacích lokalít na sídliskách. Pripravila aj návrh riešenia situácie, ktorý chce predložiť poslancom na rokovanie na mestskom zastupiteľstve.

Systém parkovania

Parkovacie lokality majú byť podľa nového návrhu rozdelené do úsekov. Na každom z úsekov by mal byť vyznačený blok parkovacích miest, ktoré by boli vyznačené a rezervované pre obyvateľov. Má ísť o maximálne 50 % parkovacích miest (vrátane miest pre ZŤP) z daného úseku.

„Pri príprave sme vychádzali z poznatkov a platných všeobecne záväzných nariadení (VZN) viacerých samospráv. Na februárové rokovanie zastupiteľstva sme pripravili zásady a VZN o regulovanom parkovaní v meste Nové Zámky,“ informovala Monika Kutenicsová, vedúca odboru komunálnych služieb mestského úradu.

Radnica navrhuje, aby už neboli parkovacie miesta v blokoch označené evidenčnými číslami áut, ale iba očíslované podľa poradia. Auto, ktoré bude mať parkovaciu kartu pre daný blok, bude môcť parkovať na ktoromkoľvek voľnom boxe v tomto bloku.

Regulované parkovanie by malo byť časovo obmedzené na dobu od štvrtej hodiny popoludní do ôsmej rána (v pracovné dni), počas víkendov a sviatkov na celých 24 hodín.

Návrh počíta s tým, že počas pracovných dní (od 8:00 do 16:00) by mohlo v boxoch s regulovaným parkovaním zastaviť a stáť akékoľvek vozidlo.

„O časovú reguláciu parkovania sme sa pokúšali už v roku 2016. Vtedy náš návrh poslanci neschválili s odôvodnením, že mesto na tento spôsob ešte nedozrelo. Po takmer štyroch rokoch sa však počet áut na sídliskách ešte zvýšil. Možno teda dozrel čas na takéto rozhodnutie,“ uviedla Monika Kutenicsová.

Najviac jedno auto na jednu domácnosť

V prípade, že poslanci návrh radnice schvália, obyvatelia by mohli od apríla 2020 posielať žiadosti o vydanie parkovacej karty. Tá zaručí vyhradenie jedného parkovacieho miesta v rámci parkovacieho bloku. Vydaných má byť podľa návrhu len toľko parkovacích kariet, koľko je v blokoch miest.

Na jednu domácnosť možno podľa návrhu žiadať len jedno parkovacie miesto v bloku. Ak počet žiadostí prekročí limit miest, bude sa spomedzi uchádzačov žrebovať.

Platnosť parkovacích kariet má byť 12 mesiacov.

Vyhradené miesta by mali mať aj taxikári, no už len na Ľ. Štúra pri železničnej stanici. V centrálnem mestskej zóne sa už nebudú vyhradzovať miesta pre inštitúcie a právnické osoby. Tie si podľa radnice môžu zakúpiť dočasné parkovanie od spoločnosti Novovital. Parkovať tak budú môcť v neregulovaných lokalitách.

Zdravotne postihnutých sa to nedotkne

Miesta pre zdravotne postihnutých občanov majú ostať zachované, vyhradené budú bezplatne a čo najbližšie k bydlisku. „Majiteľom vozidla môže byť samotný hendikepovaný občan alebo blízka osoba žijúca s ním v spoločnej domácnosti. Žiadateľ však musí predložiť aj posudok odkázanosti, kde bude presne vyznačené, že je odkázaný na individuálnu dopravu,“ znie návrh radnice.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte facebook Dnes24.

Foto: ilustračné

Na sídliskách v Nových Zámkoch pribudlo niekoľko parkovacích miest
7
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM