Rôzne

Okolo Zeme preletí obrovský asteroid. Pozorovať ho môžete aj vy!

Veľké vesmírne teleso nás, našťastie, nijak neohrozí. Pôjde však o najbližší prelet asteroidu okolo našej planéty od roku 2004.

Ilustračný obrázok k článku Okolo Zeme preletí obrovský asteroid. Pozorovať ho môžete aj vy!
Zdroj: internet

K našej planéte sa blíži obrovský asteroid. Jeho pomenovanie je 2014 JO25 a vedci z NASA ho objavili len v roku 2014. Podľa ich odhadov by šírka asteroidu mala byť približne 650 metrov. Informuje o tom portál imeteo.sk.

Preletieť by mal vo vzdialenosti 1,8 milióna kilometrov od Zeme. Na prvý pohľad sa to môže zdať ďaleko, ale podľa záznamov pôjde o najbližší prelet asteroidu okolo Zeme od roku 2004. Vzhľadom na jeho veľkosť a blízky prelet, ho vedci klasifikovali ako potenciálne nebezpečný. Nemusíte sa však báť, asteroid nás nijak neohrozí.

Jasnejší ako mesiac

Asteroid prechádzajúci okolo Zeme budeme môcť dokonca aj vidieť. Vedci zistili, že na rozdiel od väčšiny nebeských telies, je tento asteroid veľmi jasný. Jeho povrch je vraj dvakrát reflexnejší ako povrch Mesiaca.

Na nočnej oblohe budeme môcť asteroid pozorovať 19. apríla okolo 2:24 hod. pomocou bežného ďalekohľadu. Najbližšie k Zemi bude potom ráno 19. apríla o 8:30 hod., avšak kvôli tomu, že bude mať za sebou Slnko, ho už neuvidíme.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM