Tlačové správy

Odložte svoj mobil a zahrajte sa: 6. február bude Svetovým dňom bez mobilu

Svetový deň bez mobilu vznikol z iniciatívy francúzskeho spisovateľa Phila Marsoa, ktorý ako prvý napísal knihu o mobile. V tento deň by si ľudia mali vypnúť mobilné telefóny, aby sa zamysleli nad zmenami svojho života a svojich hodnôt.

Ilustračný obrázok k článku Odložte svoj mobil a zahrajte sa: 6. február bude Svetovým dňom bez mobilu
Zdroj: TASR

Prvýkrát sa tento deň oslavoval v roku 2001 a prvé ročníky boli populárne najmä v krajinách ako Kanada, Španielsko, Francúzsko, Belgicko, Švajčiarsko a Fínsko. „Deň bez mobilu je vynikajúcim spôsob, ako sa nachvíľu zastaviť a zamyslieť. Pravdou je, že sa menej spolu rozprávame, viac komunikujeme virtuálne a často uprednostňujeme hry na mobilných zariadeniach ako tie reálne,“ hovorí Jana Karásková zo spoločnosti Piatnik Praha, ktorá vyrába napríklad celosvetovo obľúbenú spoločenskú hru Activity.

Počet mobilných pripojení stúpa

Podľa webového portálu GSMA Intelligence počet mobilných pripojení dosiahol v roku 2015 hranicu 7,37 miliardy, čím prekonal počet obyvateľov našej planéty. Pritom fyzických používateľov je „len“ 3,7 miliardy. To znamená, že každý používateľ má v priemere viac ako dve SIM karty. Pre porovnanie, v roku 1997 sa celosvetovo predalo vyše 100 miliónov mobilných telefónov. O desať rokov neskôr to už bolo takmer 1,2 miliárd. Dve tretiny ľudí mení svoj telefón z dôvodu zabezpečenia si výkonnejšieho prístroja a nie kvôli poruche. A len pri 1 % vyradených mobilov dochádza k ich recyklácii. Predpokladá sa pritom, že v roku 2020 bude na svete až 12 miliárd mobilných zariadení. Na Slovensku vlastní mobilný telefón asi 86 % ľudí a vyše desatina z nich ich má tri a viac. V roku 2008 bolo Slovensko dokonca na prvom mieste v odosielaní MMS správ spomedzi všetkých krajín strednej a východnej Európy. V roku 2009 bolo na Slovensku odoslaných vyše 340 tisíc MMS správ, v roku 2014 takmer 1 milión.

Projekt Venuj mobil

V Českej republike už dlhšie prebieha zaujímavý projekt s názvom Venuj mobil. Jeho myšlienka je veľmi jednoduchá. Pokiaľ sa rozhodnete vymeniť svoj starý mobil za novší model, ten pôvodný odnesiete na zberné miesto. Funkčné telefóny venujú napríklad detským domovom a ostatné idú na recykláciu. Do projektu sa zatiaľ zapojilo vyše milión občanov a zozbieralo sa viac ako 121 tisíc telefónov. Vďaka ich recyklácii sa získalo 116,75 kg medi, 28,2 kg striebra, 2,73 kg zlata, viac ako 1 kg paládia a 80 g platiny.

V mobilných telefónoch sa tiež nachádza niekoľko toxických látok ako arzén, kadmium, nikel či olovo.

Odložte mobil a zahrajte sal

Viete si predstaviť, čo by ste robili jeden deň bez mobilu? Ten čas môžete napríklad využiť na plnohodnotne strávený čas so svojimi priateľmi alebo najbližšími. Navštívte galériu, choďte na prechádzku či klzisko. „Nechajte mobilné telefóny doma, dohodnite sa s priateľmi a zorganizujte turnaj pokru alebo si zahrajte spoločenskú hru. Môžete tak vytvoriť atmosféru, pri ktorej si na mobilný telefón ani nespomeniete,“ dopĺňa Jana Karásková.

foto: ilustračné

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: Kharisma PR & Promotions
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM