Monika Földešiová Rôzne

Odborníci budú diskutovať o národnostných menšinách v krajinách EÚ

Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku organizuje v spolupráci s Úradom vlády SR konferenciu s názvom Demografická perspektíva EÚ a Európy pre 21. storočie a národnostné i etnické menšiny v krajinách EÚ.

Konferencia sa uskutoční 17. mája tohto roka v Nitre na pôde Univerzity Konštantína Filozofa v rámci projektu Národný konvent o Európskej únii. Zúčastnia sa na nej odborníci na problematiku demografie a migrácie i experti zaoberajúci sa postavením národnostných menšín a prevenciou etnických konfliktov.
Konferencia bude členená do troch panelov. Cieľom prvého bude analyzovať demografické trendy v Európe a EÚ s dôrazom na úlohu, akú v danej oblasti zohráva migrácia, a to tak legálna, ako aj nelegálna. Druhý konferenčný panel sa bude zaoberať postavením tradičných a takzvaných nových menšín, ako aj všeobecnejšou perspektívou vývoja vzťahu medzi menšinovým a väčšinovým obyvateľstvom. Záverečný tretí panel konferencie sa zameria na otázku prevencie národnostných a etnických konfliktov. Tie môžu vzniknúť či už v otvorenejšej alebo skrytejšej forme ako dôsledok demografických trendov a nárastu intenzity migrácie.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM