Lucia Lauková Správy

Od septembra si za jazdu v nitrianskej MHD priplatíme: Nový CENNÍK lístkov

Cestovné lístky v Nitre budú od septembra drahšie. Koľko si priplatíme?

Ilustračný obrázok k článku Od septembra si za jazdu v nitrianskej MHD priplatíme: Nový CENNÍK lístkov
Zdroj: Dnes24.sk

Od 1. septembra vstúpia do platnosti zmeny tarifných podmienok MHD Nitra, ktoré schválilo mestské zastupiteľstvo v júni tohto roka.

Hlavnou zmenou je zvýšenie cien väčšiny druhov cestovných lístkov. K zmenám dôjde aj v prípade nároku na zľavnenú a bezplatnú prepravu.

„K úprave podmienok pristúpil objednávateľ služieb MHD v snahe znížiť náročnosť dopadu prevádzky MHD na mestský rozpočet, nakoľko náklady na zabezpečenie služby v uplynulom období rástli, zatiaľ čo ceny niektorých lístkov sa nemenili aj 16 rokov,“ priblížil dopravca Transdev.

Lístky u vodiča

U vodiča bude po novom možné zakúpiť už iba 60-minútový základný cestovný lístok za 1€ (pôvodne 0,80€), 24-hodinový, 72-hodinový a 168-hodinový cestovný lístok.

60-minútový zľavnený cestovný lístok bude naďalej možné zakúpiť ostatnými spôsobmi platby, teda dopravnou kartou, platobnou kartou a v aplikácii BUS Nitra.

Cena SMS lístku, podobne ako cena lístku zakúpeného v hotovosti u vodiča, stúpla z 0,80 eur na 1 euro.

„Pri krátkodobých cestovných lístkoch zakúpených kartami alebo v aplikácii BUS Nitra došlo k zvýšeniu cien o 15 – 25 centov. Cestujúci s nárokom na osobité cestovné sa budú po novom prepravovať za rovnakú cenu ako cestujúci s nárokom na zľavnené cestovné,“ dodáva Transdev.

Zmeny aj v zľavnenej a bezplatnej tarife

Ako pripomenul dopravca, od septembra sa ruší nárok na zľavnené cestovné pre seniorov vo veku 60 – 62 rokov. Zľavnené cestovné bude možné uplatniť až po dovŕšení veku 63 rokov.

Držiteľom dopravných kariet mladším ako 63 rokov bude tarifa nastavená na karte zmenená automaticky – nie je potrebné kvôli zmene navštevovať zákaznícke centrum a žiadať zmenu nastavenia. Navštíviť zákaznícke centrum je potrebné až pri dovŕšení veku 63 rokov, kedy sa opätovne nastaví zľavnené cestovné.

Ruší sa aj nárok na bezplatnú prepravu občanom Ukrajiny s tolerovaným pobytom v SR. Občania Ukrajiny s tolerovaným pobytom v SR budú po novom platiť štandardné cestovné podľa tarifnej kategórie, na základe veku alebo príslušného dokladu.

Nové ceny cestovných lístkov nájdete na druhej strane!

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM