Správy

Od Nežnej revolúcie prešlo 32 rokov: TAKTO sa rodila sloboda pod Zoborom, FOTO

K protestným zhromaždeniam sa pred 32. rokmi pridali aj obyvatelia mesta pod Zoborom. Pripomeňte si udalosti novembra 89.

Ilustračný obrázok k článku Od Nežnej revolúcie prešlo 32 rokov: TAKTO sa rodila sloboda pod Zoborom, FOTO
21
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

Revolučné udalosti novembra 1989 odštartoval na Slovensku ešte 16. novembra protestný pochod študentov bratislavských vysokých škôl.

Okrem reformy školstva vtedy žiadali aj prepustenie Jána Čarnogurského, skutočnú demokraciu či slobodu cestovania.

Revolučné udalosti

O deň neskôr, 17. novembra, sa v Prahe konala manifestácia pri príležitosti 50. výročia smrti Jana Opletala, ktorá prerástla do demonštrácie za demokratizáciu spoločenského života.

„Ukončil ju brutálny zásah bezpečnostných zložiek proti študentom na Národnej triede,“ uvádza Ústav pamäti národa (ÚPN) v publikácii November 89.

Napätú atmosféru ešte vyburcovala neoverená správa o údajnej smrti 20-ročného študenta Martina Šmída, ktorý mal byť účastníkom demonštrácií.

Správa sa v médiách rýchlo šírila. Nakoniec sa však ukázalo, že ide o lož. Pomôcť však mala k rýchlejšiemu pádu komunizmu.

Prečítajte si tiež

Protesty a generálny štrajk

Podvečer 22. novembra sa v Bratislave konala prvá demonštrácia zorganizovaná iniciatívou Verejnosť proti násiliu. K protestom sa ďalšie mestá pridali 25. novembra.

„V Nitre bolo zhromaždenie občanov na Leninovej triede (dnešná Štefánikova trieda) pred MNV, ktorého sa zúčastnilo cca 2 000 občanov. Zhromaždenie sa začalo o 17.00 hod a ukončilo o 18.15 hod. Vystúpil herec Dočolomanský a herci nitrianskeho divadla. K narušeniu verejného poriadku nedošlo,“ píše sa v publikácii Ústavu pamäti národa.

O dva dni neskôr sa konal na celom Slovensku generálny štrajk. V celej republike ho malo podporiť asi 75 percent obyvateľov.

V Nitre sa ho malo zúčastniť približne 35-tisíc ľudí.

Štrajkovalo sa na pešej zóne aj pred budovou okresného úradu. Demonštrácie už proti novej vláde pokračovali aj v decembri.

Zábery z protestov v Nitre nájdete v priloženej galérii!

Mohlo by vás zaujímať

Nežná revolúcia pod Zoborom
21
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM