Lucia Lauková Rôzne

Ochutnajú len odvážni: Najštipľavejšie chilli na Slovensku dopestovali v Nitre

V Botanickej záhrade SPU v Nitre dopestovali najštipľavejšie chilli na Slovensku, ktorej semená pochádzajú z tej najpálivejšia papričky na svete. Tí odvážnejší ju mohli aj ochutnať.

Ilustračný obrázok k článku Ochutnajú len odvážni: Najštipľavejšie chilli na Slovensku dopestovali v Nitre
Zdroj: TASR

Farby a plody jesene predstavila Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre návštevníkom výstavy, ktorá sa dnes končí v priestoroch Botanickej záhrady SPU. Okrem 48 odrôd paprík a 18 menej známych odrôd paradajok mohli obdivovať aj rôzne zaujímavé a u nás netradičné plody, medzi nimi aj plody z rodu Lagenaria (fľaškovce). Tie sa v Afrike využívajú aj ako nádoby na vodu.

Najpálivejšia na svete

Lákadlom pre návštevníkov bola najštipľavejšia paprička dopestovaná na Slovensku, ktorú vypestovali na nitrianskej SPU. „Chilli paprička Carolina Reaper zatiaľ nie je voľne dostupná na trhu, jej semená špeciálne objednávame. Odvážlivci mohli na výstave túto papriku aj ochutnať,“ informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.

Pochádza z Južnej Karolíny

Hybridná čili paprička pochádza z Južnej Karolíny, v roku 2013 bola zapísaná do Guinnessovej knihy rekordov ako najpálivejšia paprička na svete. Obsah kapsaicínu v nej môže dosiahnuť až 2 200 000 bodov na Scovilleho stupnici. Pre porovnanie, známe štipľavé papričky habanero dosahujú pálivosť 300 000 bodov.

Botanická záhrada je vedecko-pedagogickým pracoviskom Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre s celouniverzitnou pôsobnosťou. Založená bola 1. januára 1982 a plní tri hlavné úlohy botanických záhrad, didaktickú, vedeckovýskumnú a kultúrno–výchovnú. V jej zbierkach sú okrem tropických a subtropických druhov zastúpené rastliny mierneho pásma, domácej flóry, okrasnej zelene a úžitkových rastlín. Vo vedeckej oblasti sa zameriava na štúdium biológie ohrozených druhov rastlín Slovenska.

Môže vás zaujímať:

FOTO: Z umelo opeľených kvetov vanilky sa podarilo v Botanickej záhrade v Nitre vypestovať prvé struky

Vivárium SPU sa teší z nového prírastku: V opatere má kriticky ohrozený druh krokodíla

Foto: ilustračné

FOTO: Najštipľavejšie chilli na Slovensku dopestovali v Nitre
8
Galéria
Zdroj: TASR

Pozrite si fotografie z výstavy Farby a plody jesene v priloženej galérii!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM