Rastislav Búgel Správy

Očarujúce divadlo na oblohe aj nad Nitrou: V noci budú padať meteory!

Ako každoročne okolo dvanásteho augusta má pre nás príroda pripravené pekné divadlo, ktorého divákmi môžete byť aj vy. Počas tejto noci je oveľa väčšia šanca vidieť zažiariť meteor, než je tomu v iných častiach roka.

Ilustračný obrázok k článku Očarujúce divadlo na oblohe aj nad Nitrou: V noci budú padať meteory!
Zdroj: TASR

Ako nám povedal riaditeľ hvezdárne a planetária Maximiliána Hella, Peter Augustín, ide o to, že práve v tomto čase križuje naša Zem dráhu kométy Swift Tuttle, a preto do našej atmosféry vletuje vyšší počet drobných častíc, ktoré spôsobujú v atmosfére svetelný úkaz.

Viac meteorov nadránom

„Tieto čiastočky vletujú do atmosféry rýchlosťou asi 60 km za sekundu, preto už telieska o rozmere špendlíkovej hlavičky zažiaria tak, že ich jasnosť je porovnateľná s jasnosťou hviezd viditeľných voľným okom. Keďže dráhy teliesok sú pred zrážkou so Zemou rovnobežné, zdá sa, akoby tieto svetielka vyletovali z jedného miesta na oblohe,“ vysvetlil Peter Augustín.

Radiant, a teda miesto odkiaľ zdanlivo vyletujú meteory je zvečera blízko severného obzoru, nadránom je však vďaka rotácii Zeme okolo osi pomerne vysoko nad severovýchodným obzorom. Preto nad ránom môžeme vidieť tých meteorov viac. Samozrejme, ak bude obloha bezoblačná, lebo meteory prestávajú žiariť už vo výške 80 km nad zemským povrchom.

Meteor vám želanie nesplní

Ak ste teda milovníkmi nočnej oblohy neváhajte, primerane sa oblečte, nájdite si miesto bez rušivého svetla, vyzbrojte sa dekou a trpezlivosťou. Určite budete mať príjemný zážitok, aj keď uvidíte iba meteory a nie padajúce hviezdy. Okrem meteorov však uvidíte aj veľa blikajúcich lietadiel a množstvo pomaly sa pohybujúcich svetielok, čo je odraz slnečného svetla od umelých družíc. Ak uvidíte meteor, môžete si síce niečo želať, ale splnenie akéhokoľvek želania je len vo vašich rukách.

Ak sa vám v noci podarí divadlo na oblohe zachytiť vašim objektívom, pošlite nám vaše zábery na mail bugel@global24.sk.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM